Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Shimano Deore

skydancer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem,

Czy można coś zaradzić na ten problem? W moim Giancie Terrago tylna przerzutka przy nawet lekkiej przeszkodzie z wdziękiem uderza o tylny widelec. Nie dziwne to, skoro przy pewnych przełożeniach odstep między korpusem przerzutki a ramą to nawet mniej niż 1 cm. Jak rozwiązać ten problem? Wymiana napędu?

post-113072-1216321574_thumb.jpg

Napisano

Okleić widełki starą dętką albo założyć neoprenową osłonkę. Jedyne wyjście.

No, chociaż nie - jest jeszcze jedno: wymiana tylnej przerzutki. Ten typ (Deore) niestety tak ma - słaba sprężyna. Już LX jest pod tym względem o niebo lepsza; ale jeśli w ogóle nie chcesz słyszeć odgłosów uderzania korpusu przerzutki o widełki - musisz przesiąść się na Srama albo zainwestować w Shadow.

Pozdrówko radykalne ;)

Napisano

też miałem taki problem. Przesiadka na X-9 rozwiązała go. Inna konstrukcja przerzutek Srama całkowicie wyeliminowała uderzanie przerzutki o ramę. No i ta stalowa bardzo mocna sprężyna trzyma łańcuch w ryzach ;)

Napisano

Moja deorka też stukała, taka przerzutka. XT rzadko kiedy, sporadycznie przy dużych dziurach na takich przełożeniach, kiedy korpus przerzutki jest blisko tylnego widelca ramy, praktycznie wcale. A co do sramów, to właśnie to jest ich dużą zaletą, ze nie uderzają.

Napisano

też kiedyś miałem deorke i stukała że hej , teraz mam xt 2008 i problem ze stukaniem praktycznie jest niemozliwy , niewiem jak ze starymi xt ale 08 jest naprawde dobrze wykonana i nietrzeba przchodzic na sramowskie .

Napisano

Ok - czyli przesiadka na XT Shadow jest konieczna widzę. Krótki czy długi wózek zatem? Jaka jest różnica między tymi dwoma opcjami w codziennej jeździe, co to daje?

Napisano
Krótki czy długi wózek zatem? Jaka jest różnica między tymi dwoma opcjami w codziennej jeździe, co to daje?

Bardzo Cię wproszę wpisz choć najpospolitsze słowo kluczowe do wyszukiwarki forumowej, odnośnie przedstawionego przez Ciebie pytania; zapoznaj się z choćby trzema spośród ogromu wyrzuconych tematów; a potem zastanów się, czy Twoje pytanie ma rację bytu.

Ludziom nie chce się po raz dziesięciotysięczny klepać tego samego - i słusznie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...