Skocz do zawartości

[rower] Merida MATTS TFS 200-D

tomek84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

po pierwsze witam wszystkich forumowiczów

Przymierzam się do zakupu roweru i jak na razie wybór padł na Meridę MATTS TFS 200-D. Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego sprzętu, jeżdżę mniej więcej pół na pół szosa/teren. Czy warto zakupic ten rower?

Model: MATTS TFS 200-D

Rower należy do grupy: MATTS TFS

Rozmiar ramy: 16 / 18 / 20 / 22

Rama: MERIDA MATTS TFS COMP DISC

Waga: 11 KG

Amortyzator/widelec: RST GILA, 80 MM, LOCKOUT

Wkład suportu: SHIMANO LP 28

Korby: FSA DYNADRIVE, 42/32/22

Przerzutka przód: SHIMANO DEORE

Przerzutka tył: SHIMANO DEORE

Manetki: SHIMANO DEORE RAPIDFIRE

Hamulce: SHIMANO M 485 HYDRAULIC, 180 / 160 MM

Dźwignie hamulców: SHIMANO M 485

Wielotryb/kaseta: SHIMANO CS-HG 50-9, 11-32T

Piasta przód: SHIMANO RM 65 CENTERLOCK

Piasta tył: SHIMANO RM 65 CENTERLOCK

Obręcze: ALEX DP 17 DISC / BLACK

Opona przód: CST C-1348 26" x 2.1

Opona tył: CST C-1348 26" x 2.1

Pedały: XC STEEL

Kierownica: X-MISSION COMP

Mostek: X-MISSION COMP

Siodło: X-MISSION SPEED

Sztyca: X-MISSION COMP, 31.6 MM

Liczba biegów: 27

Cena: 2149.00 zł

Przesadnie agresywnie nie jeżdżę ale nie ukrywam, że koszty są już dla mnie spore i chciałbym żeby sprzęt mi służył już dłuższy czas. Poza tym kolega startuje w wyścigach i ma spore zniżki w slepie meridy także może miałbym delikatny rabat.

Także warto czy może polecacie zdecydowanie coś innego w tej cenie? (nie ukrywam, że wyższy koszt już nie wchodziw grę)

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

Rower "przyjemny" procz przedniego amortyzatora... chcialbym tez zobaczyc jak ten rower 11kg wazy !!

Napisano

fakt też nie wierzę specjalnie w te 11kg ale szczerze mówiąc nie zależy mi zbytnio na jak najlżejszym także nie ma problemu. Właśnie o tym amortyzatorze coś czytałem, faktycznie taki zły? jakoś ekstremalnie jeździł raczej nie będe. No i jeszcze jedno, warto coś dopłacić i zamienić przerzutkę tył na deore XT czy nie ma sensu ?

Napisano

Wg. mnie nie ma sensu. Lepiej pokombinować coś z dopłaceniem do lepszego amortyzatora, bo ten jest naprawdę kiepski. Po kilkuset kilometrach złapie luzy, poza tym jego kultura pracy jest co najwyżej średnia. Z Dartem 3, jakimś Epiconem albo najlepiej Torą rower prezentowałby się dużo lepiej.

Pozdrawiam

Napisano

Wez tego epicona badz darta 2/3... lub czaj sie na tore uzywana na allegro.

Naped zostaw jaki jest, wymienisz jak sie zuzyje :)

Napisano

Jeśli nie zamierzasz pędzic na górskich zjazdach to może TFS 200-V ?

Dokładnie to samo tyle że zamiast tarczówek są V-ki...

A zaoszczędzone 250 zł dołożysz do amorka:)

Napisano

jednak zostanę przy tarczówkach, najwyżej nie będe jadł chleba przez miesiąc to może jakoś wyrównam straty :P a jeszcze mam pytanko o rozmiar ramy, 18 czy 20 ? Mam 180cm wzrostu , oczywiście przymierzę się do nich w sklepie ale może ktoś odpowie jak to jest w praktyce z taką meridą, jaka najwygodniejsza

Napisano

aha jeszcze mam 1 pytanie, planuję sobie wystartowac amatorsko w jakimś wyścigu mtb , nie ośmieszę się na tym rowerze? większość raczej na poważnie podchodzi i nie chciałbym głupio wyglądać już przed startem :)

Gość R3surrection
Napisano

jak to ma 11kg to ja jestem wuj alfred :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...