Skocz do zawartości

[rower] Cube Attention 2021 - czy warto zmieniać na 2025?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry! 

Na samym wstępie chciałbym się serdecznie przywitać :) To mój pierwszy post tutaj, ale zanim zabrałem się za pisanie , pogrzebałem mocno w sieci, żeby nie zadawać mam nadzieje, zbyt wielu głupich pytań :)  No ale do rzeczy. 

w 2021 kupiłem dla siebie rower Cube Attention XXL (https://skiteam.pl/rowery-gorskie-mtb-hardtail/301-rower-cube-403100-attention-4054571321848.html) w rozmiarze XXL (spory ze mnie chłop. 193 cm, 100 kg wagi). Nie ukrywam, był to dla mnie strzał w przysłowiową 10'ke. Idealnie wygodny, zero drętwienia palców, bólu pleców itp. 

Jestem z centralnej Polski, rower służy mi głownie do utrzymania formy, treningów/przejażdżek 20-40 km po okolicy. Tereny to głównie asfaltowe okoliczne wiejskie drogi (jakieś 70% jazdy) oraz szutry, leśne ścieżki. Nie zasadzam się na górskie eskapady. Rower jak dotąd sprawuje się wybornie. Dokonałem drobnych zmian. Nowe siodło od Ergon (Sport Gel - dla mnie Gamechanger , najlepsze siodło jakie w życiu miałem), pedały od Dartmoor czy nowe grupy z krótkimi rogami od Cube. jeszcze bardziej poprawiły mój komfort. Teraz przed startem sezonu (tak jeżdżę w okresie kwiecień październik) zamówiłem nowe opony, mo Schwalbe Smart Sam jakoś mi nie leżą i wreszcie postanowiłem zmienić. Wybór padł na Vittoria Peyote XC Race 29X2.25, po to by na asfalcie było szybciej i lepiej :)

No i tak czekam na te opony i zerknąłem do sieci i... zastanawiam się, czy nie skusić się na nowy (a raczej ubiegłoroczny z 2025 roku https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/8884-384354-rower-cube-842110-attention-pro-4054571472267.html#/3460-rama-uniwersalna/4325-rozmiar-xxl/75074-kolor-metallicteal_wht ) model.... No Ładny im wyszedł... i wszystkie linki w ramie schowane (u mnie ta jedna jednak idzie na zewnątrz....) no i niby napęd 1X12, a u mnie 2x10 (chociaż też lubię szczególnie na asfalcie).... 

Panowie - czy warto?  Czy nie kombinować ?