Bronsky_git Napisano Czwartek o 20:14 Napisano Czwartek o 20:14 Czołem, Na co dzień jeżdżę na MTB, ale przy dystansach powyżej 100km już zaczyna mnie jazda mocno męczyć a dystanse powyżej 200 to już dla mnie katorga: głównie chodzi o pozycję - napięcie w szyi, bóle pleców itp. Jestem dość sztywny - od dzieciństwa :D, więc swojej mobilności ruchowej chyba raczej nie poprawię (>45 lat). Robiłem różne ustawienia na swoim MTB, skróciłem mostek, "zabawy" siodełkiem ale na niewiele się to zdaje. Dojrzewam, do złożenia sobie jakiegoś budżetowego gravela na jakiejś karbonowej ramie z Chin. Póki co jestem na rozważaniu rozmiaru i typu geometrii. Chciałbym mieć coś na nieco dłuższe dystanse >200km i te 10-12 godzin w siodle, nie wykluczam czasem jakiegoś wariactwa 300+. W jaki rozmiar ram w ogóle celować, przy moich wymiarach, bo standardowe kalkulatory pokazują mi ramy typu 58cm/23", ale nie wydaje mi się to dobrym kierunkiem. Na stronce Canyon Grizl w tabelkach wskazuje na M (52,2 cm/ 20,5") więc rozrzut znaczny. W obecnym MTB mam s/r = 1,39 ; reach = 450, stack = 625, rama = 450mm, rozstaw kół ~1150. Chciałbym coś o nieco wygodniejszej pozycji s/r~1,5 ale co umożliwi mi także czasem nieco pocisnąć na ustawkach u żwirowców Może ktoś ma podobne parametry i podpowie na czym jeździ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi