DzejkiBejki Napisano Czwartek o 18:28 Napisano Czwartek o 18:28 Siema wszystkim, Wiem, że temat chińskich ram to w sumie temat bez końca, Dengfu, Markhor, 4Leaf i jeszcze kilka innych marek cały czas się przewija. Sam miałem Dengfu przez około rok, więc jakieś własne doświadczenie już mam. Niestety u mnie ten frameset finalnie nie okazał się tym, czego szukałem, dlatego nie chcę znowu wpakować się w zakup „w ciemno” i potem drugi raz żałować. Dodam od razu, że interesuje mnie wyłącznie frameset, cały osprzęt już mam skompletowany, więc pod tym względem nic więcej nie potrzebuję. Czy ktoś z Was miał może styczność z 4Leaf CEF69 albo Markhor KunLun V2? Oba modele bardzo mi się podobają i serio mocno mnie kuszą, ale problem jest taki, że o jednym i drugim jest po prostu mało konkretnych opinii i realnych recenzji użytkowników. Dlatego pytam tutaj, może ktoś jeździ, składał albo chociaż miał okazję pomacać temat z bliska. Jeśli chodzi o CEF69, to przekonuje mnie przede wszystkim: skok 180 mm przód / 170 mm tył. dość fajny wygląd, sporo możliwości malowań itp. geometria i ogólny styl, które wydają się trochę bardziej iść w stronę XC / trail / lżejszego enduro, a właśnie taki charakter jazdy bardziej mi odpowiada. no i oczywiście cena, bo okolice 8300 zł za frameset robią już naprawdę sensowne wrażenie. Z kolei Markhor KunLun V2 wygląda już na produkt z wyższej półki, powiedziałbym wręcz, że bardziej „premium”. Na papierze i wizualnie robi bardzo dobre wrażenie, ale tutaj pojawia się jedno konkretne „ale”, czyli cena. Finalnie wychodzi około 11 500 zł, więc różnica względem CEF-a to mniej więcej 3500 zł. To już jest na tyle dużo, że chciałbym mieć pewność, że faktycznie warto tyle dopłacić. Druga sprawa jest taka, że KunLun V2 sprawia na mnie wrażenie ramy bardziej nastawionej pod mocniejsze zjazdy / DH, a ja jednak nie szukam typowo zjazdowej maszyny. Pod względem specyfikacji oba wypadają dość podobnie: baterie są zbliżone, pojemności też nie odbiegają od siebie jakoś mocno, jeśli chodzi o napęd, i tak planuję Bafanga, więc tutaj mogę sobie dobrać konfigurację pod siebie. Najbardziej zależy mi na realnych opiniach dotyczących: jakości wykonania ramy. pracy zawieszenia. geometrii w praktyce. sztywności. prowadzenia w terenie. ogólnego wrażenia z jazdy, a nie tylko tego, co wynika z katalogu. Jeśli ktoś miał któryś z tych framesetów, jeździł na nim albo porównywał oba, to będę wdzięczny za każdą sensowną opinię. Chętnie poczytam też, czy przy tej różnicy w cenie Markhor faktycznie daje coś więcej, czy to bardziej kwestia wykończenia i „prestiżu”, a w praktyce CEF69 może być rozsądniejszym wyborem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi