Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witojcie,

Mam ci ja problem. Obiecałem chłopakowi rower i jest Kellys Whip 50 z 2021. Wygląda mega, poczyściłem, wymieniłem trochę gratów i jest problem który anglojęzyczni nazywają "chainsuck". Kręcąc pedałami łańcuch "przykleja" się do korby na dole i jak wyjdzie wysoko to odskakuje z hałasem. 

Rower ma: nowy łańcuch KMC X9, nową przerzutkę Sram X4, nowy wolnobieg Shimano CS-HG-200-9 - wszystko jak w fabrycznym montażu, jedynie korba jest stara.. I to wygląda jak główny winowacja.

Nie pomogło zwiększenie naciągu na przerzutce, ani umycie łańcucha z tego paskudztwa w którym je sprzedają, więc została chyba tylko ta korba.. Tylko jaka? Ten samox to jakiś święty graal, a w tych kilku sklepach na necie gdzie piszą, że jest to cena zaporowa, a na pewno nie adekwatna do jakości towaru.

Wg katalogu korba ma 32t, długość korby 170, technologia hollowtech. Czy jak tam zapakuje coś z MTB napędów 1x10 / 1x11/ 1x12 to będzie hulało?

Napisano

Mam chyba tą samą korbę w Kellysie Gate 30 i nie miałem tego problemu na łańcuchu KMC 12-to biegowym. Łańcuch trzyma się trochę mocniej niż na szosowej korbie Shimano ale to raczej natura zębatki narrow-wide. Ten chain suck faktycznie zawija łańcuch w czasie jazdy czy tylko na stojaku?

Napisano

Zawija przy mocnym naciśnięciu na korbę, w szczególności prawa (napędowa) strona. Jak lekko kręcę to nic się nie dzieje, ale jak tylko trochę mocniej docisnę to zaciąga przy każdym obrocie. Nawet na postoju jak nacisnę heble i zaczynam kręcić prawą stroną to łańcuch jest dosłownie przyklejony do zębatki. Tak jakby problemy ze sztywnością korby?

Napisano

Przez chwilę jeszcze przyszło mi do głowy czy suport nie robi mi tu kreciej roboty, czyli że łożyska nie pracują równo i przy mocniejszym naciśnięciu na pedały układ nie pracuje w osi i przez to korba się przekrzywia i zaciąga ten łańcuch. Zrobiłem podmiankę suportu z mojego sprzętu i nic to nie dało, więc.. wleciała nowa korba ta o której pisałem czyli Deore FC-M5100 i jak ręką odjął. 

Sprawdziłem sobie przy okazji po katalogach - w 2025 Kellys dalej pakuje do whip-a 50 korbę samox i powiem, że straszne to śmieciarstwo jest.. żeby podmienić to nie kupisz, nowego nigdzie. Blat w samoxie jest zintegrowany z całością. A w Deorce przynajmniej da się ring wymienić. 

Napisano

Samoxa nigdzie nie kupisz ale na szczęście trzeba by paść na głowę żeby go kupować kiedy nowa Deore kosztuje 200zł i w przeciwieństwie do Samoxa nie wygląda jakby ją wykuł wiejski kowal na kacu.