owiecs Napisano Wtorek o 20:21 Napisano Wtorek o 20:21 Witojcie, Mam ci ja problem. Obiecałem chłopakowi rower i jest Kellys Whip 50 z 2021. Wygląda mega, poczyściłem, wymieniłem trochę gratów i jest problem który anglojęzyczni nazywają "chainsuck". Kręcąc pedałami łańcuch "przykleja" się do korby na dole i jak wyjdzie wysoko to odskakuje z hałasem. Rower ma: nowy łańcuch KMC X9, nową przerzutkę Sram X4, nowy wolnobieg Shimano CS-HG-200-9 - wszystko jak w fabrycznym montażu, jedynie korba jest stara.. I to wygląda jak główny winowacja. Nie pomogło zwiększenie naciągu na przerzutce, ani umycie łańcucha z tego paskudztwa w którym je sprzedają, więc została chyba tylko ta korba.. Tylko jaka? Ten samox to jakiś święty graal, a w tych kilku sklepach na necie gdzie piszą, że jest to cena zaporowa, a na pewno nie adekwatna do jakości towaru. Wg katalogu korba ma 32t, długość korby 170, technologia hollowtech. Czy jak tam zapakuje coś z MTB napędów 1x10 / 1x11/ 1x12 to będzie hulało? Cytuj
owiecs Napisano Środa o 06:04 Autor Napisano Środa o 06:04 Wspomnę, że z tyłu ta zębata to 9 rzędowy wolnobieg. A poprzez coś z napędów MTB miałem na myśli deorkę np. Deore FC-M5100 Cytuj
Talrand Napisano Środa o 08:26 Napisano Środa o 08:26 Mam chyba tą samą korbę w Kellysie Gate 30 i nie miałem tego problemu na łańcuchu KMC 12-to biegowym. Łańcuch trzyma się trochę mocniej niż na szosowej korbie Shimano ale to raczej natura zębatki narrow-wide. Ten chain suck faktycznie zawija łańcuch w czasie jazdy czy tylko na stojaku? Cytuj
owiecs Napisano Środa o 08:40 Autor Napisano Środa o 08:40 Zawija przy mocnym naciśnięciu na korbę, w szczególności prawa (napędowa) strona. Jak lekko kręcę to nic się nie dzieje, ale jak tylko trochę mocniej docisnę to zaciąga przy każdym obrocie. Nawet na postoju jak nacisnę heble i zaczynam kręcić prawą stroną to łańcuch jest dosłownie przyklejony do zębatki. Tak jakby problemy ze sztywnością korby? Cytuj
owiecs Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Przez chwilę jeszcze przyszło mi do głowy czy suport nie robi mi tu kreciej roboty, czyli że łożyska nie pracują równo i przy mocniejszym naciśnięciu na pedały układ nie pracuje w osi i przez to korba się przekrzywia i zaciąga ten łańcuch. Zrobiłem podmiankę suportu z mojego sprzętu i nic to nie dało, więc.. wleciała nowa korba ta o której pisałem czyli Deore FC-M5100 i jak ręką odjął. Sprawdziłem sobie przy okazji po katalogach - w 2025 Kellys dalej pakuje do whip-a 50 korbę samox i powiem, że straszne to śmieciarstwo jest.. żeby podmienić to nie kupisz, nowego nigdzie. Blat w samoxie jest zintegrowany z całością. A w Deorce przynajmniej da się ring wymienić. Cytuj
Talrand Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Samoxa nigdzie nie kupisz ale na szczęście trzeba by paść na głowę żeby go kupować kiedy nowa Deore kosztuje 200zł i w przeciwieństwie do Samoxa nie wygląda jakby ją wykuł wiejski kowal na kacu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi