Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Mam pacjenta gravela z którym nie było problemu do czasu przejścia z napędu 1x10 na 1x11. Okazało się że na dwóch najmniejszych zębatkach kasety łańcuch na górze opuszczając kasetę przyciera o większą zębatkę. Nie mogłem rozgryźć czemu tak jest do czasu aż nie zacząłem mierzyć linii łańcucha, wyszła ok. 44mm. Korba to prowheel wygląda dokładnie jak ta: http://www.pro-wheel.com/main/?product=rpl-fd16s-f-tt
pr
oducent podaje chainline 51mm tylko że na zdjęciu zębatka jest zamontowana na zewnątrz pająka a u mnie była od wewnątrz. Pomyślałem że zamontuję na zewnątrz ale nie wchodzi, mierząc suwmiarką trzeba podpiłować po pół milimetra 4 płaszczyzny poprzeczne zębatki. Sprawdzam inne korby gravelove i grx 1x11 ma chainline 49mm, sram rival 1x10/11 ma chainline 47,5mm. Widać że są spore rozbieżności w tym. Oś z tyłu mam 12x142. Jeśli już zdecyduję się szlifnąć zębatkę i dać na zewnątrz pająka korby to uzyskam coś w okolicy 52mm co może okazać się za dużo. Jaka powinna być ta linia łańcucha? kaseta to shimano m7000 11-46, zębatka z przodu 40t. 
tak to wygląda na zdjęciu:

1.thumb.jpg.09bf8dc14052e15fcef20ae49018c349.jpg2.thumb.jpg.415b9967afd95c6f34734697f36cd9f9.jpg

grubość pająka to ok 5,1-5,3mm, zębatki 3,1mm co przesunie linie o ok 8mm. 

Jakieś sugestie? bo szkoda mi kasy na grx'a :(

Napisano

Niestety nie jest ok, stwierdziłem że przed tym jak zacznę piłować zębatkę zrobię jakiś test. Wydrukowałem podkładkę 8mm na oś korby i zamontowałem korbę z zębatką fabrycznie czyli od wewnątrz. Zmierzona linia łańcucha to ok. 52mm, efekt taki że na największej zębatce z tyłu łańcuch z przodu spada. Czyli nie ma sensu piłować bo zębatka po zewnętrznej stronie będzie spadać. 
Drukuję teraz podkładkę 6mm i zobaczę jak to będzie działać dla linii łańcucha 50mm ale chyba trzeba będzie kupić korbę grx, one mają linie 49,7mm, z tego prowheela nic nie zrobię sensownego :(