le.na Napisano 6 Czerwca Napisano 6 Czerwca Hejka, zamierzam sobie kupić moje pierwsze buty szosowe i mam pytanie ile mm większa powinna być wkładka od stopy w butach do pedałów zatrzaskowych? I czy powinnam móc poruszać swobodnie palcami w takich butach, czy jednak powinny być one bardziej „ściśnięte”? Normalnie noszę buty w rozmiarze 38, ale buty szosowe które zamówiłam w tym rozmiarze (model xlc CB-R09) są zdecydowanie za małe bo moje palce są wtedy ściskane przez czubek butów. Zamówiłam też buty giro empire w rozmiarze 39, jednak te też okazały się być za małe, bo czułam że moja stopa jest w nich niedokrwiona a palce mają zero luzu (w dodatku duży palec wystawał mi poza wkładkę). Idąc tym tropem zamówiłam buty xlc CB-R09 w rozmiarze 40, jednak te okazały się być za duże, bo wkładka była o 1,3 mm większa niż moja stopa i czułam że moje palce mają w nich zdecydowanie za dużo luzu. Dodam że mam trochę szerszą stopę niż standardowo, ale też nie jakoś przesadnie. Macie może jakieś porady i czy polecacie jakiś model butów? Cytuj
Pietrash Napisano 7 Czerwca Napisano 7 Czerwca Buty najlepiej przymierzyć. Muszą pasować ale nie powinny uciskać. Noszę buty w rozm. 45 ale na szosę mam buty w rozmiarze 46 (Shimano), 45 też pasowały na długość ale uciskały mnie z boku. Pamiętać też trzeba że przy dłuższych wyprawach stopa może trochę spuchnąć więc dobrze aby but nie uciskał. Ostatnio kupiłem też buty Shimano na rower MTB i rozmiar 45 był dobry a 46 minimalnie luźniejszy, mimo tego wybrałem 46. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi