Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od paru dni nie mogę się zdecydować i zdecydowałem się założyć konto i zapytać co myślicie, może wasze opinie mi pomogą. Po 2 latach na Eskerze 1.0 MS (2023) czas na przesiadkę na nową maszynę. Przesiedziałem na stronach różnych sklepów już kilka ładnych godzin i mam wytypowane 2 rowery, a właściwie 2.5 😅. Zanim przejdę do rowerów, to mam 186cm, ważę 82kg, nie ścigam się i raczej nie zamierzam, ale trasy po 70-100km robię regularnie i kiedy się da, to zjeżdżam w leśne/polne drogi.

nr.1 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-2-hydro-pd48839/ 

Podoba mi się wizualnie, ma wszystko to co musi mieć mój następny rower: sztywne osie (już raczej norma), hydrauliczne hamulce, karbonowy widelec, ale jest na napędzie 1x11, który najnowszy nie jest, więc odbieram to jako punkt na niekorzyść w tym zestawieniu, jeżeli błędnie to mnie poprawcie, ogólnie jest to już dosyć leciwa konstrukcja, bo rama chyba od paru lat się nie zmieniła z tego co sobie szperam w necie i jak dobrze rozumiem, to jest to też trochę bardziej sportowa/agresywna geometria niż opcja nr.2

nr.2 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-5-0-grx-1x12-pd45867/?v_Id=248580

Wizualnie podoba mi się chyba jeszcze bardziej, przewody schowane w stery, nowszy osprzęt, wydaje mi się, że dostaję trochę więcej za takie same pieniądze, ale ponownie mogę się mylić no i chyba jednak wygodniejsza geometria niż w NSie.

Teraz sprawa jest taka, że zależy mi właśnie na zakupie w sklepie z którego są linki, mam tam nazbierane sporo punktów, więc parę zł zniżki wpadnie, dodatkowo będę zamawiał trochę innych gratów i ciuchów na nowy sezon, ale Eskera w moim rozmiarze tam nie ma, jest natomiast coś takiego:

nr.2.5 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-path-5-0-pd47272/

Ze specyfikacji wychodzi na to, że jest to właściwie Esker 5.0, ale w innym malowaniu i jedyne co je różni według specyfikacji, to suport i wózek przerzutki, kolor może być. Chyba że są inne różnice, których nie wyłapałem.

No i ostatnia kwestia właśnie co do rozmiaru, obecnego Eskera 1.0 MS na starej ramie mam w rozmiarze L i szczerze mówiąc chwilę po zakupie miałem wrażenie, że jest za duży, ale jak już trochę pojeździłem, to się do niego przyzwyczaiłem, nowe ramy Krossa to już zupełnie inna geometria i dla mojego wzrostu zalecają rozmiar XL, ale mam gdzieś z tyłu głowy, że może L by była dobra przy dłuższej ramie? Niby L jest do 183cm. NS znowu jest dostępny tylko w rozmiarze 58 czyli L i z tego co udało mi się znaleźć w necie w NSie jestem na pograniczu, L do 187cm XL od 186cm, wiem że wzrost, to nie wszystko, ale nie mam gdzie obecnie podjechać żeby się do tych rowerów przymierzyć, więc polegam na tabelkach i tym jak mi się jeździło na obecnym rowerze.

Tak więc co sądzicie, który rower będzie lepszym wyborem i macie może jakieś sugestie co do rozmiaru?