Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Podczas jazdy na nierównym a najbardziej na tzw kostce brukowej z fugą przeczepka wydaje dziwne dźwięki spod kół jakby miała luzy. Może jest to zwykłe moje czepialstwo i ten sprzęt tak ma ale chciałem poznać Wasze zdanie na ten temat. Szukając skąd mogą pochodzić te dźwięki, sciągnąłem tylne koła i na 1 z nich znalazłem spory luz na trzpieniu. Przypuszczam, że tutaj może tkwić problem. Czy ktoś miał podobny problem? Załączam dźwięk który udało mi się nagrać. Oprócz wiatru dźwięk który słychać pochodzi od przyczepki. Dla informacji: przyczepka jest nowa parę dni temu zmontowana.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam to samo i też zastanawiam sie co jest powodem. Albo to jest luz na łożysku koła albo tego miejsca w które wciska sie trzpień koła w ramie. Czy poradził Pan sobie z problemem? 

Napisano

Na razie nie poradziłem sobie z problemem. Wysłałem dźwięk do sklepu z ktorego kupiłem przyczepkę to tylko dostałem info, że nic nie słyszą i mogę im wysłać przyczepkę do sprawdzenia na gwarancji. Zacząłem drążyć temat i początkowo myślałem, że powodem tego jest luz na trzpieniu. Jednak po zlikwidowaniu luzu odgłosy nadal pozostały takie same. Wg mnie dźwięk pochodzi własnie z tego miejsca gdzie wciska się trzpień koła w ramę. Wystaczy podnieść trochę przyczepkę i poruszyć tym kołem to od razu czuć jakie tam są luzy. Możliwe, że te koła tak mają i nie miałby tego luzu gdyby koła np były zamykane na taki zamykacz jak w rowerze. Teraz widzę, że nie jestem sam więc duże prawdopodobieństwo, że inni też tak mają tylko może nie zwracają na to uwagi. Tak tylko zapytam, nową ma Pan przyczepkę czy używkę?

Napisano

Mam od nowości przyczepke kupiona w 2022 roku czyli ma 3 lata. Luzy na trzpieniu też już usunąłem przez dokręcenie śruby. Ale faktycznie mam duży luz góra dół po zamontowaniu koła. Próbowałem dostać się do tych piast koła ale chyba żeby to zrobić trzeba zdemontować całą oś. Ta oś jest też możliwa do wymiany jako czesci zamienna. Chyba spróbuję ją kupić i wymienić. Jak oglądałem latarką wnętrze tego otworu piasty to tam jest chyba tylko plastik i w ogóle nie widzę tam nic innego. W sensie jakiegoś łożyska, elementów metalowych. 

Wcześniej nie było tego dźwięku albo był ledwo słyszalny. I pojawia się ewidentnie przy nierównościach, kostka brukowa, żwirowa droga czyli tam gdzie lekko pracuje zawieszenie. Na asfalcie tego nie ma.