Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] ustawianie

ski007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie ...ja jestem użytkownikiem roweru od dawna ale do bardziej zaawansowanych czynności racze do tej pory 

korzystałem z serwisu. Jednak postanowiłem sam założyć i wyregulować kupioną przerzutkę bo jak się okazało chyba serwisy mają "czas urlopowy" 🙂 

bo wyregulowanie w/w trwa ponoć 3 dni 🙂 ...tak więc moje pytanie jest czy moje przerzutki pracują jakoś inaczej ? bo w końcu udało mi się wyregulować 

nabytą Shimano Altus FD-M371-3     ale miałem spore problemy już na starcie tzn. przeglądając prawie większość tutoriali na necie zaczyna się od regulacji 

śrubki L czyli tej oddalonej od ramy która powinna wychylać ramię w stronę łańcucha lub oddalać od w/w ... jednak u mnie mogę sobię kręcić tą śrubką i nic się nie dzieje :-)

jest efekt ale kręcąc tą drugą czyli najbliżej ramy akurat nie sprawdziłem literki na tym modelu ale mam inną starą też shimano pisze na niej LXshimano Deore i tu sprawa wygląda podobnie 🙂 

używałem jej poprostu ekstremalnie nawet jeżdżąc w zimie i po tych latach no powiem prawie się zapiekła dlatego postanowiłem zmienić i wyczyścić / zregenerować tą starszą.

Na tej  LX nie ma opisanych śrubek bo ma ją przed sobą 🙂 ..i zasada działania przy nastawianiu jest taka sama jak Altus-a czyli przy odkręconej lince kręcąc jedynie śrubką 

najbliżej ramy jest jakiś efekt oddalania i przybliżania między innymi dlatego myślałem że już przerzutka po "nastu" latach  użytkowania jest po prostu uszkodzona. 

A teraz troszkę zgłupiałem . W obu modelach dopiero jak przykręcę linkę to kręcąc śrubką njdalej oddaloną od ramy chyba jak wynika z wielu tutoriali  L  ? mogę zmieniać troszkę wychylenia

ramienia czyli jak jest naciągnięte i faktycznie można teraz ustawić zakres wychylenia tak żeby łańcuch nie spadał z dużej zębatki. 

Może fachowcy coś podpowiedzą w w/w kwestii .... aż muszę zejść do piwnicy i zerknąć czy są opisane śrubki na przerzutce Altus FD-M371-3

pozdrawiam

Napisano

Jest. Wpisujesz symbol produktu i klikasz "Search". Z dostępnych plików, wybierasz ten który podałem powyżej.

Napisano

Odepnij linkę i sam sprawdź. Będziesz tak czy inaczej musiał to zrobić, bo z przykręconą linką nie ma to sensu. Musisz przejść cały proces od A do Z.

Napisano

Na to  wynika  że wszystkie te tutoriale są lipnie omówione a wręcz wprowadzają w błąd!!! bo przynajmniej powinno być wspomniane iż są takie przerzutki że kręci się śrubkami  inaczej i nie ma na nich oznaczeń H/L...a tam wszędzie jest że zewnętrzna

śruba od str. pedała po odkręceniu linki nastawia odległość od łańcucha a to nieprawda 🙂 

Napisano

Sprawdziłem dokładnie i na tej starej nie ma oznaczeń lub może się starły po tych nastu latach nienagannej pracy ( są tylko takie lekko widoczne kółeczka ) bo trzeba przyznać iż przerzutka ta jest naprawdę super. Po pół dniowym pobycie w nafcie / czyszczeniu + nasmarowaniu jest jak nowa 🙂  ... ta kupiona obecnie Altus jest też OK i są na niej napisy ale naprawdę też można się pomylić bo są naniesione dokładnie po środku śrubek  i tylko troszkę jedna jest nieco wyżej (o jakieś 1.5mm) czyli bliżej ramy roweru i jest to litera L więc odwrotnie niż we wszystkich lub "prawie wszystkich"  tutorialach więc UWAGA !!!  bo w takim ustawieniu regulacja przerzutki odbywa się inaczej / odwrotnie  🙂

Napisano

L czyli Low jest od strony ramy, czyli jest to całkiem normalne i typowe.

Napisano
Cytat

L czyli Low jest od strony ramy, czyli jest to całkiem normalne i typowe.

No właśnie NIE jest to nietypowe bo na tych wszystkich tutorialach śrubki L nie są od strony ramy / rurki siodełka !!!!! tylko od strony ...hmmyy pedała jakby to nie zabrzmiało 🙂 🙂 🙂 

google - ustawianie przerzutki przedniej

No to pooglądaj sobie wszystkie tutoriale o ustawianiu przerzutki przedniej ...zawsze zaczyna się od kręcenia śrubki najdalej oddalonej od ramy !

a w moim przypadku powtarzam muszę kręcić tą najbliżej ramy / rurki siodełka ! bo inaczej nie ma żadnego ruchu 🙂  i wychylenia ramienia przerzutki.

Powinno być podane UWAGA ! wszystko zależy od rodzaju przerzutki bo śrubki L i H mogą być przestawione 🙂  ...i tyle bo potem patrząc na te tutki

wszystkie zaczynamy kręcić śrubkami najdalej oddalonymi od ramy i to jest mylące .... 

Powinno być powiedziane że po odkręceniu linki od przerzutki albo musimy znaleźć śrubkę oznaczoną L ....albo po prostu jeśli brak oznaczeń kręcimy tą śrubką

która wykazuje efekt wychylenia ramienia przerzutki w stronę ramy lub do łańcucha. 

Napisano

W mojej Tiagra jest tak jak napisałem.

No i co? No i nic.

Regulacja polega na zrozumieniu co się robi, a nie ślepym podążaniu za filmikami na YT. Dość często jest tak, że niby idzie się za instrukcją, a działa to jakoś słabo. Jak zaczynałem regulować Tiagra, to spędzałem nad tym pewnie z 30 minut. Teraz robię to w 5.

Pamiętaj też, że na YT większość filmików robią amatorzy, właściwie za darmo. Jeżeli uważasz że coś pokazują źle, nakręć własny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...