Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Jaka Shimano 25-50zł

Max40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio wymieniałem w starym góralu koło26" na  klamkomanetki Shimano 3x7 komplet tj. przerzutki tył-przód, bo były w manetce mocno wyrobione i był problem z przednią przerzutką nie chciał wskoczyć łańcuch na dużą zębatkę.  Próbowałem ustawaić i dalej nic,  po odkręceniu zębatki przedniej  patrząc na suport "kwadrat" ten od strony zębatki był dłużysz niz po drugiej stronie gdzie ten był krótszy,  zmieniłem i założyłem zebatkę. Teraz zębatka przednia  jest zamocowana na krótszym "kwadracie" suportu. Problem występuje dalej z ustawieniami  przerzednij przerzutki  i chyba jest to wina samej przedniej przerzutki, bo przy przechodzeniu z 2-3 zębatkę blokuje się łańcuch. 

Chyba nie będę walczył  kupię nową i teraz pytanie jaką wybrać  w miarę dobrą  przednią przerzutkę SHIMANO  w cenie od 25zł do 50zł,   średnica mocowania obejmy (rura)  fi ~28mm

Napisano

Piszesz tak że nie wiadomo o co chodzi. Z pierwszego zdania wynika że zamieniłeś koło na klamkomanetki..... I że przerzutki w manetce były wyrobione sic. 

Na suporcie masz napisane gdzie jest prawa i lewą strona. Suport niekoniecznie jest symetryczny, więc jeśli wcześniej wszystko było ok to załóż go tak jak był. 

Zacznij od tego ile i jakie blaty masz na korbie i jaki typ ma przerzutka która założyłeś? Może ona nie pasuje do korby, albo tylko trzeba popuścić śrubę skrajnego położenia. 

Napisano
Cytat

Piszesz tak że nie wiadomo o co chodzi. Z pierwszego zdania wynika że zamieniłeś koło na klamkomanetki.

Rower "góral" o rozmiarze koła 26"

Cytat

Na suporcie masz napisane gdzie jest prawa i lewą strona.

Klasyczny suport z łożyskami na konusach i kwadratową osią.

Cytat

Suport niekoniecznie jest symetryczny, więc jeśli wcześniej wszystko było ok to załóż go tak jak był.

Cytat

• 2 tygodnie później...
Napisano

A czy przerzutka "przód" typu  SIS Shimano T42   lub  Shimano FD-TZ510-DS6 AFDTZ510DSDM6 będzie pasować na co zwrócić uwage ?

Przerzutki przód SIS Shimano 42T.jpg

Przerzutki przód Shimano FD-TZ510-DS6 AFDTZ510DSDM6.jpg

Napisano

Przede wszystkim zwróć uwagę jakiej wielkości blaty masz w korbie. Czy linka wchodzi do przerzutki z dołu czy od góry. Te dane będą podane przy przerzutce. 

Napisano
Cytat

Czy linka wchodzi do przerzutki z dołu czy od góry.

Linka idzie z dołu.

Cytat

Przede wszystkim zwróć uwagę jakiej wielkości blaty masz w korbie.

A mozesz napisac co to jest "wielkosci blaty " na korbie.. gdzie tego szukać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...