Max40 Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 Witam. Ostatnio wymieniałem w starym góralu koło26" na klamkomanetki Shimano 3x7 komplet tj. przerzutki tył-przód, bo były w manetce mocno wyrobione i był problem z przednią przerzutką nie chciał wskoczyć łańcuch na dużą zębatkę. Próbowałem ustawaić i dalej nic, po odkręceniu zębatki przedniej patrząc na suport "kwadrat" ten od strony zębatki był dłużysz niz po drugiej stronie gdzie ten był krótszy, zmieniłem i założyłem zebatkę. Teraz zębatka przednia jest zamocowana na krótszym "kwadracie" suportu. Problem występuje dalej z ustawieniami przerzednij przerzutki i chyba jest to wina samej przedniej przerzutki, bo przy przechodzeniu z 2-3 zębatkę blokuje się łańcuch. Chyba nie będę walczył kupię nową i teraz pytanie jaką wybrać w miarę dobrą przednią przerzutkę SHIMANO w cenie od 25zł do 50zł, średnica mocowania obejmy (rura) fi ~28mm
Adam55 Napisano 5 Kwietnia 2023 Napisano 5 Kwietnia 2023 Piszesz tak że nie wiadomo o co chodzi. Z pierwszego zdania wynika że zamieniłeś koło na klamkomanetki..... I że przerzutki w manetce były wyrobione sic. Na suporcie masz napisane gdzie jest prawa i lewą strona. Suport niekoniecznie jest symetryczny, więc jeśli wcześniej wszystko było ok to załóż go tak jak był. Zacznij od tego ile i jakie blaty masz na korbie i jaki typ ma przerzutka która założyłeś? Może ona nie pasuje do korby, albo tylko trzeba popuścić śrubę skrajnego położenia.
Max40 Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Napisano 5 Kwietnia 2023 Cytat Piszesz tak że nie wiadomo o co chodzi. Z pierwszego zdania wynika że zamieniłeś koło na klamkomanetki. Rower "góral" o rozmiarze koła 26" Cytat Na suporcie masz napisane gdzie jest prawa i lewą strona. Klasyczny suport z łożyskami na konusach i kwadratową osią. Cytat Suport niekoniecznie jest symetryczny, więc jeśli wcześniej wszystko było ok to załóż go tak jak był. Cytat
Max40 Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Napisano 15 Kwietnia 2023 A czy przerzutka "przód" typu SIS Shimano T42 lub Shimano FD-TZ510-DS6 AFDTZ510DSDM6 będzie pasować na co zwrócić uwage ?
Adam55 Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Przede wszystkim zwróć uwagę jakiej wielkości blaty masz w korbie. Czy linka wchodzi do przerzutki z dołu czy od góry. Te dane będą podane przy przerzutce.
Max40 Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Napisano 16 Kwietnia 2023 Cytat Czy linka wchodzi do przerzutki z dołu czy od góry. Linka idzie z dołu. Cytat Przede wszystkim zwróć uwagę jakiej wielkości blaty masz w korbie. A mozesz napisac co to jest "wielkosci blaty " na korbie.. gdzie tego szukać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.