epon Napisano Piątek o 10:25 Udostępnij Napisano Piątek o 10:25 Od dłuższego czasu używam Contact Speed i sobie je chwalę, chętnie bym używał dalej ale nie mogę trafić na wersję zwijaną 35c - wszędzie jest albo drutowana albo nie w tym rozmiarze - albo continental zaprzestał ich produkcji albo znowu trzeba obwiniać covid itp ... ale do brzegu, chciałbym coś równie szybkiego na asfalcie i dającego całkiem fajną przyczepność po za nim. Ktoś mi polecał Gravel Speedero od Tufo ale wydaje mi się że mają dużo bardziej agresywny bieżnik, znalazłem też takie https://www.centrumrowerowe.pl/opona-maxxis-re-fuse-pd17349/?v_Id=145229 o ile bieżnik mają zbliżony do contact speed to niestety są w rozmiarze 40c lub 28c, ktoś może podpowiedzieć jakieś w podobnym stylu takie które nie kosztują miliona monet i są dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano Piątek o 10:45 Udostępnij Napisano Piątek o 10:45 Tufo Speedero są bardzo szybkie, nawet na niskim ciśnieniu. Mam i polecam. Contact Speed jest mniej więcej na tym samym poziomie oporów toczenia. Mam porównanie 1:1, bo mam te opony w dwóch rowerach. Różnią się szerokością, ale ogólnie nie ma dużej różnicy po przesiadce między rowerami. Re-Fuse są dokładnie po drugiej stronie skali. Gładki bieżnik tylko z pozoru jest szybki, bo te opony to zwyczajne "zamulacze". Ciężko kupić coś gorszego pod względem oporów toczenia. Miałem zwijane Contact Speed, mam drutowe i prawdę mówiąc różnicy nie widzę. Jeżeli nie zależy Ci na urywaniu gramów, to drutowe też będą dobre. Polecam zajrzeć tutaj: https://www.bicyclerollingresistance.com/cx-gravel-reviews Oczywiście, można się spierać co wyników i ich przełożenia na realne warunki. Natomiast pewne jest to, że jest to dość dobry wyznacznik, a najgorsza opona nagle nie stanie się najszybszą. Speedero są naprawdę dobre, a w warunkach gdzie nie jest potrzeba duża przyczepność, nawet lepsze niż zachwalane Terra Speed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano Piątek o 10:57 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 10:57 Bardziej niż na gramach zależy mi na tubelessie a na durtowanych to nie bardzo, te speedero w takim razie są warte uwagi skoro jak piszesz są szybkie na asfalcie, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi