Skocz do zawartości

[2500-3000zł] MTB - szosa, szutry, lasy. Dystanse ok. 60-100km

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od roku jestem posiadaczem szosy i poszukuję czegoś, do zaspokojenia potrzeby jazdy po lasach, szutrach i ścieżkach. Jestem amatorem, ale lubię dać sobie wycisk, poza tym pewnie MTB będzie służył jako narzędzie do pojeżdżenia bardziej siłowo niż szosą 😉

Głównie robię wycieczki w okolicach 50 km, ale zdarza się 100km, więc chciałbym by rower był na takie dystanse w miarę wygodny. Obecnie posiadam MTB 26 na ramie 21cali, który jest mocno przewymiarowany i niestety zdarzają się bóle lędźwiowe po dłuższych wyjazdach, dlatego dla bezpieczeństwa odstawiłem go na bok na przejazdy do pracy czy sklepu.

Nie zależy mi na marce - bardziej na wyglądzie ramy, chciałbym w podanym budżecie wycisnąć jak najwięcej, głównie pewnie skupiając się na osprzęcie, by rower był w miarę przyszłościowy.

Koła w jakie celuję, to raczej 29 cali - głównie na podstawie przeczytanych w internecie artykułów 😉 2 Blaty z przodu wydaje mi się będą optymalne. Myślałem nad 1, ale to chyba jeszcze za wysokie progi.

Rowery które wydają się satysfakcjonujące w tej cenie, to:

https://www.tabou.pl/mtb/blade-29-3-0-2020

https://nrowery.pl/mtb-29/132-cayon-da-dr.html

https://nrowery.pl/mtb-29/146-viking-dr.html

Problemem są dwie kwestie:

1. Nie wiem jak odczytać geometrię rowerów MTB, by wiedzieć, czy jest to model bardziej sportowy czy na dłuższe dystanse, dlatego nie mam pojęcia jakie są większe różnice pomiędzy powyższymi modelami.
  2. Nie wiem jaki dobrać rozmiar ramy. Jak wspominałem powyżej, obecnie mam mocno przewymiarowaną ramę i chcę ten błąd naprawić. Moje wymiary to: 178cm wzrostu i 79,5 cm długość nogi (bez butów). Jestem na pograniczu 17 i 19 cali i nie wiem czy powinienem pod swoje potrzeby bardziej celować w mniejszą czy większą ramę.

Czy jakieś inne rowery w tym budżecie są jeszcze godne polecenia? Dobrze jakby były dostępne w Polsce 😉

Napisano

Pomyśl nad tym modelem. Nothtec Canyon AL. Masz taperowaną główkę więc z czasem możesz wymienić na jakić lepszy amortyzator, chociaż to jest powietrzny Suntour więc da radę ;) Ten rower jest przeznaczony na dłuższe dystanse. Siedzisz bardziej wyprostowany, mostek jest wyżej przez co nie musisz tak się nachylać i plecy nie będą tego tak odczuwać jak w przypadku agresywnych ram. Rozmiar ramy to już sprawa indywidualna, najlepiej jest przymierzyć i przejechać się. 

Napisano

Dzięki, niestety poza budżetem, ale zastanowię się...

Czy jeszcze da się znaleźć coś w podobnym budżecie z mniej agresywną ramą? Jak wypadają Cayon DA DR i Viking pod tym względem?

Napisano

Zuchu, dzięki za propozycje! Kross Hexagon mi nie pasuje z wyglądu a Romet Mustang ma jeden blat z przodu, co obawiam się będzie zbyt dużym wyzwaniem. Rower w decathlonie niestety 27.5 cala...

Czy ktoś może powiedzieć coś o geometrii tych Northteców? Czy oba modele (Cayon i Viking) mają rekreacyjną geometrię, czy któryś z nich bardziej sportową?

Czy warto w tym przedziale patrzeć na Unibike Fusion 29?

Napisano

Oczywiście, że warto, ale znajdź mi sklep w którym jeszcze ten rower dostaniesz. Pisałem, dzwoniłem, wszyscy mówią, że Link prawdopodobnie nie będzie produkowany w okresie maj-wrzesień, a magazyny puste. Ja chyba dokupię sobie nowy łańcuch i po prostu przeczekam ten bum, aż wszyscy zapchają rowerami swoje piwnice :P Nie dość, że ceny robią się powoli chore, to jeszcze trzeba się prosić i zapisywać jak za PRL :D Może wprowadzą jakieś kartki na rowery :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...