Gość Napisano 1 Października 2020 Napisano 1 Października 2020 Sztyca amortyzowana Suntour NCX to doskonały produkt, jednak po jakimś czasie pęka gumowy odbojnik założony na sworzniu wewnątrz pantografu. Skutkuje to niemiłymi stukami - są odczuwalne i słyszalne. Poza tym powstają widoczne obicia na aluminiowych elementach sztycy. Tego elementu nie da się dokupic w PL, jest tylko w USA za skromne 25 $ (w zestawie ze sworzniami). Jednak w Łodzi jest producent wyrobów gumowych (Purgum) i udało mi się kupic tam tani kawałek twardej gumy, z którego dociąłem ten nieszczęsny odbojnik. Aby go wymienić należy wybic 2 sworznie mocujące jeden z zawiasów sztycy (przedtem trzeba wykręcić śrubę ustalającą ugięcie wstępne, aby pantograf był luźny). Po zdjęciu zawiasu mozna wybić sworzeń, jednak jest on osadzony bardzo mocno i najlepiej użyć jakiegoś wyciskacza, podobnego do rozkuwacza łańcucha. Albo wziac jakieś stare wiertło 4,5 i precyzyjnie uderzając młotkiem da się wybić sworzeń. Peknięty oryginalny odbojnik wykorzystałem do wymierzenia - grubośc to 11 mm. Po odcięciu ostry nożem gumy o tej grubości odrysowałem kształt posługując się oryginałem i przyciąłem wstępnie nożem, a potem wygładziłem papierem sciernym. Nastepnie wywierciłem otwór 6 mm wiertarką. Zakupiona guma okazała się być jednocześnie i elastyczna i twarda (wygląda na twardszą od oryginalnej) , tak więc dała się dośc łatwo obrobić. Potem zamontowałem dorobiony odbojnik, jednak zamiast oryginalnego sworznia uzyłem śruby M5 i nakrętki. Nie jestem pewien ile wytrzyma nowy odbojnik i nie chce się drugi raz męczyć ze sworzniem. Na zdjęciach: mechanizm sztycy (1- zawias do wyjęcia, 2 - odbojnik, 3 i 5 - sworznie zawiasu, łatwe do wybicia po wykręceniu bolców mocujących z boku, 4 - sworzeń odbojnika), , zwymiarowany oryginalny odbojnik, pęknięty stary odbojnik, odbojnik dorobiony przeze mnie i zwymiarowany sworzeń odbojnika. W pracy pomocny jest filmik z YT https://www.youtube.com/watch?v=R8iYNv2_5BM Po zamontowaniu do roweru na razie jeździ się OK, dużo lepiej niż przed naprawą. Zobaczę jak będzie z wytrzymałością dorobionego elementu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.