Skocz do zawartości

[Napęd] Sram Nx-schimano

michnej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.Panie o panowie,mam problem z linią łańcucha. Napęd jaki założyłem to sram nx 12 ,kaseta ,łańcuch,manetka i przerzutka,   łańcuch strasznie głośno pracuje ,z 12 biegu idzie pod znacznym kątem ,jak go poprawić ? 

Dodam że nie zmieniłem ,korby ,to schimano deore  .. może być przez to , że to system 10tkowy a nie 12 stkowy. 

lepiej jest jakby zębatka korby była bliżej do ramy.

Problemem może być to że łańcuch nx jest cienszy a zębatką ma co drugi ząb grubszy ...jednak jak się jedzie łańcuch nie spada z korby ale jest głośny ,. A jak się rower obróci ,że już nie ma obciążenia i pokręci to spada 

Szerokość ramy to w suporcie to 73mm

Co możecie mi podpowiedzieć , zakładać suport  od nx . ???

• Mod Team
Napisano
8 minut temu, michnej napisał:

Problemem może być to że łańcuch nx jest cienszy a zębatką ma co drugi ząb grubszy

8 minut temu, michnej napisał:

A jak się rower obróci ,że już nie ma obciążenia i pokręci to spada 

Polski język-trudny język.

Czy możesz napisać wszystko jeszcze raz, ale tym razem zgodnie z zasadami języka polskiego? 

Napisano

No pewnie, sorki.Jak się spieszy tak  bywa.

Cześć wszystkim.Panie i panowie , mam problem z linią łańcucha. Napęd jaki założyłem teraz  to Sram nx 12s. Nowa , jest kaseta ,łańcuch,manetka i przerzutka. No i jest problem, łańcuch strasznie głośno pracuje. Wodać jak jest na 12 biegu , idzie pod znacznym kątem do zębatki na korbie  , jak go poprawić ? Jak zmniejszyć kat?

Dodam tylko , że nie zmieniłem  korby . Teraz jest  schimano deore  . Może być przez to?  że to system 10tkowy a nie 12 stkowy. 

Myślę ,że lepiej jest jakby zębatka korby była bliżej do ramy.

Problemem może być też ,to o że łańcuch nx jest cienszy a zębatka ma co drugi ząb grubszy . Jednak jak się jedzie , pod obciążeniem łańcuch nie spada , ale jest głośny . A jak się rower obróci że już nie ma obciążenia i pokręci to spada 

Szerokość ramy to w suporcie to 73mm

Coś  możecie mi podpowiedzieć , zakładać suport  od nx . ???

Czy panie adminów teraz jest ok?
  • Mod Team
Napisano

Przeczytaj spokojnie co napisałeś, gdzie dałeś znaki interpunkcyjne i jak budujesz zdania. Generalnie chyba rzadko bywałeś na lekcjach języka polskiego.

Która korba Deore? Ile miała tarcz? Co to za rama? 

Większość korb do napędów 1x12 ma zmienną grubość zębów ( narrow-wide) co ma zapobiegać spadaniu łańcucha. 

OneUp-Components-32T-104BCD-Narrow-Wide-

Wrzucjąc na największą zębatkę z tyłu nie oczekuj ,że łańcuch będzie prosto. Zanim wymienisz suport sprawdź, czy masz poprawną linię łańcucha ( przykład poniżej)

1068839d1462682822-xt-m8000-cranks-expla

Pomijam już, że napędy 12sp są głośniejsze niż 9sp czy 10sp, a  SRAM jest mistrzem głośnych napędów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...