Skocz do zawartości

[obręcz] Alexrims MD21 - uszkodzenie przy centrowaniu

Leszek_Szczepanski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Koło centrowałem na szprychach Strong i nyplach aluminiowych Sapim. To pierwsze koło jakie zaplatałem samodzielnie. Mam centrownicę i dishing tool Bitula. Już prawie wstępnie ułożyłem na centrownicy z minimalnymi biciami kiedy usłyszałem ciche jęknięcie. Jak zabierałem się za następny nypel zauważyłem że mocno obciera ogranicznik (biecie boczne było wcześniej może na 1 mm, a góra-dół na 0,2 mm). Efekt taki że z koła zrobił się czips z biciem bocznym na około 2 cm.

Raczej za mocno naciągnąłem szprychy. Coś tam odpuszczałem ale raczej wszystko szło ku dokręcaniu. Natychmiast odpuściłem kręcąc parę rundek każdy nypel (36 sztuk) po pół obrotu aż pokazał się gwint szpych. Wszystko wygląda teraz OK (nie widać żadnych trwałych uszkodzeń).

W związku z tym czy obręcz mogę centrować ponownie czy szkoda czasu i do kosza?

Niestety kupiłem ją w 2016 a dopiero teraz znalazłem czas więc już po gwarancji. Zresztą nie wiem czy to wada materiału czy moja robota. Nie posiadam jeszcze tensometru (już zakupiłem i czekam).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...