Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Deore LX - obsługa tylko 2 blatów

3ike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Chciałbym uprzejmie prosić o wyjaśnienie, dlaczego przednia przerzutka Deore LX współpracująca z manetką STX RC pozwala na obsługę tylko 2 z 3 blatów (22-32-42). Manetka przerzuca tylko pomiędzy 1 i 2, a na 3 już nie, mimo że śruba regulacyjna przerzutki jest już maksymalnie wykręcona.

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Mirek

Napisano

Odkręcasz dół :

image.png.b0de7a1b0de79a79a082c3c1746159ee.png

i psikasz obficie czymś ala wd40 ( szmata dookoła ) i próbujesz zmieniać biegi. Znajdzie się trójka będzie dobrze, nie znajdzie się -  nie będzie dobrze ;)

Napisano

Już zajrzałem do środka - smaru jest dosyć. Cały mechanizm działa lekko i precyzyjnie. Zauwaźyłem jednak, że pomiędzy 1 i 2 linka jest ciągnięta od samego początku ruchu dźwigienki, natomiast pomiędzy 2 i 3 ciągnięcie linki zaczyna się dopiero około 70-80% ruchu dźwigienki i potem już brakuje zakresu by dociągnąć do zapadki na 3 :-(. Tzn. dźwigienka już doszła do końca, ale nie zatrzaskuje na 3 (i wraca do 2) :-(.

Napisano

OK. Znalazłem tę zapadkę o którą biega - rzeczywiście była zawieszona. WD40 naprawdę czyni cuda! Problem rozwiązany - wszystko działa jak dawniej [22 lata temu]  ;-).

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Nie wypłukałem, bo podałem WD40 precyzyjnie na oś zapadki i tylko (albo aż) tyle, by zaczęła działać poruszając nią przy tym kilkadziesiąt razy. Co do smaru, to - o dziwo - jest koloru kremowego i jest go wystarczająca ilość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...