3ike Napisano 24 Czerwca 2020 Napisano 24 Czerwca 2020 Witam serdecznie. Chciałbym uprzejmie prosić o wyjaśnienie, dlaczego przednia przerzutka Deore LX współpracująca z manetką STX RC pozwala na obsługę tylko 2 z 3 blatów (22-32-42). Manetka przerzuca tylko pomiędzy 1 i 2, a na 3 już nie, mimo że śruba regulacyjna przerzutki jest już maksymalnie wykręcona. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Mirek
SoloTM Napisano 24 Czerwca 2020 Napisano 24 Czerwca 2020 Odkręcasz dół : i psikasz obficie czymś ala wd40 ( szmata dookoła ) i próbujesz zmieniać biegi. Znajdzie się trójka będzie dobrze, nie znajdzie się - nie będzie dobrze
3ike Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Napisano 24 Czerwca 2020 Już zajrzałem do środka - smaru jest dosyć. Cały mechanizm działa lekko i precyzyjnie. Zauwaźyłem jednak, że pomiędzy 1 i 2 linka jest ciągnięta od samego początku ruchu dźwigienki, natomiast pomiędzy 2 i 3 ciągnięcie linki zaczyna się dopiero około 70-80% ruchu dźwigienki i potem już brakuje zakresu by dociągnąć do zapadki na 3 :-(. Tzn. dźwigienka już doszła do końca, ale nie zatrzaskuje na 3 (i wraca do 2) :-(.
SoloTM Napisano 24 Czerwca 2020 Napisano 24 Czerwca 2020 Właśnie chodzi o to, żeby tego smaru się pozbyć. Bo ma 22 lata i może być winowajcą.
3ike Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Napisano 24 Czerwca 2020 OK. Znalazłem tę zapadkę o którą biega - rzeczywiście była zawieszona. WD40 naprawdę czyni cuda! Problem rozwiązany - wszystko działa jak dawniej [22 lata temu] ;-). Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Lawstorant Napisano 24 Czerwca 2020 Napisano 24 Czerwca 2020 Tylko najlepiej byłoby jakbyś cały smar wypłukał a potem nałożył nowy, tak żeby manetka mogła dalej pracować przez lata.
SoloTM Napisano 24 Czerwca 2020 Napisano 24 Czerwca 2020 Jakiś olej 2-3 krople i będzie ok. Chyba, że całego smaru nie wypłukałeś.
3ike Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Napisano 25 Czerwca 2020 Nie wypłukałem, bo podałem WD40 precyzyjnie na oś zapadki i tylko (albo aż) tyle, by zaczęła działać poruszając nią przy tym kilkadziesiąt razy. Co do smaru, to - o dziwo - jest koloru kremowego i jest go wystarczająca ilość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.