Skocz do zawartości

[Suport] Dobór odpowiedniego suportu do roweru.

KorppX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Potrzebuję pomocy w doborze suportu oraz klucza do jego wymiany. Jeszcze nigdy nie robiłem tego sam więc zwracam się do was o poradę. 

Rower MTB Bulls Sport 1.50. Mufa ma długość 68 mm od miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Stary suport jest chyba na kwadrat (nie mogłem zdjąć korby, po odkręceniu śruby pokazał się taki widok ( patrz zdjęcie)). Nowy suport może być trochę krótszy ponieważ odległość ramienia korby od mufy wynosi 9 mm. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc w doborze suportu i ewentualnie polecieć jaki wybrać z dostępnych na rynku. Jeżeli są potrzebne jeszcze jakieś wymiary to postaram się jak najszybciej dopisać je do wątku. 

Druga sprawa to klucz do suportu. Planuję, zakupić walizkę z Lidla z narzędziami do serwisowania roweru, która kosztuje 69 zł. Widziałem, że jest tam potrzebny mi klucz, jednak obawiam się o jego słabą jakość i l lepiej kupić oddzielnie sam klucz na grzechotkę. Może są tu użytkownicy tego zestawu i mogą podzielić się swoją opinią ?

WP_20200605_14_59_45_Pro.jpg

Supprot.jpg

Napisano
W dniu 8.06.2020 o 10:26, SoloTM napisał:

Podaj model korby jaki masz. Dokładny.

Tylko dwie takie naklejki na ramienicach korby znalazłem.

korba.jpg

WP_20200609_08_31_56_Rich.jpg

Napisano

image.png.492b18c9bc1a8035beb5e1cf07e493f4.png

Czyli 122,5/68 mm  lub 117-118-119-120 mm /68 mm  Obojętnie jaka długość z przedziału 117-122,5 mm. Celowałbym w

https://allegro.pl/oferta/wklad-suportu-neco-920-alu-bsa-118mm-mufa-68-8970681026

Tylko jeszcze jeden szkopuł. Korba jest stara - sprzed około 20 lat, czyli rower też, trzeba zmierzyć jakiego rodzaju/standardu jest gwint w mufie. Jeśli najbardziej popularny czyli angielski ( BSA ) to suwmiarką jak zmierzysz miskę suportu tam gdzie gwint ( po wykręceniu  obojętnie którą - a wykręcamy najpierw lewą  )  to szerokość bedzi eokoło 34,5 mm.  ( na suwmiarce będzie  poniżej 35mm ) Jeśli suwmiarka pokaże 35,5 mm ( poniżej 36 mm, ale powyżej 35 mm ) to jest to gwint włoski ( ITA ) i wtedy trzeba :

https://allegro.pl/listing?string=suport 118 włoski&bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict45-uni-1-3-0605

Przy gwincie angielskim ( BSA ) miskę lewą odkręca się normalnie czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, a miska prawa ma odwrotny gwint - czyli odkręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Przy gwincie włoskim ( ITA ) obie miski mają normalny gwint - czyli odkręcamy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Ale na 95 % masz anglika ( BSA )

Napisano

Suport który dotychczas był to:

Shimano BB-CT92

68

BC1 37x24

YL 116 

Gwint Angielski (BSA)

W taki razie aby zlikwidować przerwę pomiędzy ramieniem lewym korby a mufą, mogę kupić np. 113 ? Druga sprawa, pod koniec sezonu lub w następnym roku będę zmieniał korbę na Shimano FC-TY301, chciałbym od razu kupić suport który będzie do niej pasować. Czy suport 68x113 będzie pasował do tej korby czy wziąć jakiś inny ?

Napisano
Teraz, KorppX napisał:

W taki razie aby zlikwidować przerwę pomiędzy ramieniem lewym korby a mufą,

rozwiń bo nie rozumiem.

Teraz, KorppX napisał:

zmieniał korbę na Shimano FC-TY301

122,5 mm

Napisano
Cytat
Teraz, SoloTM napisał:

rozwiń bo nie rozumiem 

Popatrz na zdjęcie w pierwszym wpisie. Pomiędzy końcem mufy a ramieniem korby jest 9 mm luzu. 

Teraz, SoloTM napisał:

122,5 mm

FC- TY301 nie ma zakresu podobnego tak jak moja obecna korba ? Obecna FC-TY40 ma zakres od 117-122,5 a było 116mm 

Napisano

SoloTM możesz doradzić. Czy brać od razu suport 122,5 i na razie założyć na starą korbę i jeździć z nim rok. A może wziąć mniejszy suport ale za rok zmienić na jaką inną korbę na taki mniejszy suport (zakładam wydać do 100 zł za nową korbę).

O ile większy będzie ten odstęp od końca mufy w przypadku suportu 122.5 ? 

Czy nowa korba przyjmie łańcuch 114 ogniw z 7 biegową kasetą ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...