Skocz do zawartości

[Przerzytka tylna] Shimano Deore 8 biegów, wymiana manetki w Giant XTC

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam prośbę o pomoc w dobraniu manetki do mojego Gianta. Ostatnio nie mogę "wrzucić" lżejszego przełożenia z tyłu tj największej zębatki, a zasadzie trzech największych. Problem leży w manetce i tym "dinksem" pod kciukiem-którym właśnie wrzucam lżejszy bieg. Otóż "nie załapuje" w ogóle, tzn luźno sobie chodzi-bez oporu. W sumie pozostałe biegi też czasem nie chcą zaskoczyć-też jest luz-muszę kciukiem troszkę go w innej płaszczyźnie ruszyć i wtedy załapie. Mam wrażenie że już popękał plastik w środku-rower ma 19 lat. Przerzutka to Shimano Deore 8 biegów. Coś polecicie dobrego i niedrogiego? Mieszkam w Warszawie i zaopatrywałem się kiedyś w sklepie mającym siedzibę na Sadybie, prowadzą działalność internetową też, ktoś mi ich polecił i okazało się całkiem tanio...Nie wiem czy zostałem zrozumiany opisując usterkę...? Mam nadzieję, że jakaś złota rączka się domyśli jeśli miała z czymś podobnym do czynienia ;)...

20200502_144223.jpg

20200502_144231.jpg

20200502_144236.jpg

Napisano

Manetki raczej się nie psują bez uderzeń. Zdejmij ją sobie, wypłucz wnętrzności WD-40, potem to wysusz, nasmaruj smarem jakimś silikonowym i na koniec wymień pancerze i linkę. Wymień też kółka w tylnej przerzutce bo są już całkowicie zajechane. 

Jak zrobisz sam, to zaoszczędzisz na nowych częściach.

Napisano

Zdjąć dół ( osłonę ) wd40 lub inny penetrator. Obficie psiknac ( trzymajac w szmacie ) odczekać kilka minut i sprawdzić czy pomoglo. Jeśli tak to kilka kropel oleju dac, przykrecic pokrywke i koniec. 

Jesli nie pomoże to szukać dowolnej manetki 8 sp. Ta obecna to alivio sl-mc20.

Napisano
2 godziny temu, SoloTM napisał:

Jesli nie pomoże to szukać dowolnej manetki 8 sp. Ta obecna to alivio sl-mc20.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, a gdybym chciał troszkę lepiej do 100-120 zł i wymienić na coś nowocześniejszego?

4 godziny temu, Lawstorant napisał:

Wymień też kółka w tylnej przerzutce bo są już całkowicie zajechane.

W każdym rowerowym je dostanę? Coś polecisz?

Takie prace lubię i chętnie wykonam, trochę narzędzi mam i lubię zdobywać doświadczenie...Żeby wymienić manetkę trzeba pewnie zluzować linkę przy kasecie z tyłu i wtedy rozbierać manetkę i wyjmować linkę...?

Napisano

https://allegro.pl/oferta/manetka-szosowa-shimano-sl-r440-sora-tiagra-8-bieg-8402410803

90 + wysyłka

https://pl.aliexpress.com/item/32845105700.html

118 pln komplet ( 3x8) z wysyłką 14 dni

albo kup swoją, uzywaną:

https://www.olx.pl/oferta/oryginalna-manetka-shimano-alivio-8-rzedow-CID767-IDD2K3W.html#2e62e1fd2a

Linkę wymienić bardzo łatwo. Manetka na 8  i wykręcasz gumowo-plastikową śrubę na krzyżak z boku dzwigni jest widoczna i wkładasz linkę ( nie trzeba nic rozkręcać )

image.png.dc14a39eb3fd9084f8449a0376e3c037.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...