Skocz do zawartości

[GT zaskar] Czy GT zaskar to rzeczywiście maszyna do XC?- Co o tym myślicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Od wczoraj jestem przeszczęśliwym właścicielem GT Zaskar Elite 2020. Wygląd bajka, geometria progresywna, osprzęt OK, może za wyjątkiem piast. Trzeba będzie trochę popracować nad wysokością kokpitu - jest trochę za wysoko. Amortyzator Sektor nie kojarzy się z XC, początkowo planowałem wymianę na np Rebę ale jednak dam mu szansę. Na rowerze jeszcze nie jeździłem. Po pierwszych leśnych harcach podzielę się wrażeniami.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Pierwsze leśne jazdy na Zaskarze za mną. Czy jest to rower do XC? Tak, ale zrobiłem w nim kilka modyfikacji. Na pierwszy ogień poszły opony, też "Barzo" ale w wersji zwijanej. Obniżenie mostka i jego odwrócenie oraz wymiana kierownicy na krótszą (720 mm), prostą z małym wzniosem (oryginalna bardziej pasuje do trailu) znacznie poprawiły parametry na podjazdach. Ostatecznie jednak wymieniłem amor na Rebę, Sektor jest trochę przyciężkawy. Dodatkowo wymiana siodełka i chwytów. Rower nie należy do najlżejszych ale po modyfikacjach waga spadła do 12,5 kg (z pedałami), więc jest przyzwoicie. W przyszłości do wymiany pewnie pójdą ciężkie koła. Fabryczne mają około 2,2 kg. 500-600g można spokojnie uszczknąć. Wrażenia z jazdy fantastyczne ale są one trochę "wypaczone" po 20 latach tłuczenia się na 26". Jestem mocno zdziwiony jak Zaskar fajnie prowadzi się w zakrętach, idzie jak po sznurku. No i ten "kozacki" wygląd :D.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 26.04.2020 o 20:04, Kerel321 napisał:

Czy GT zaskar jest naprawdę maszyną do XC? 

A do czego niby miałby byc rower ze sztywną ramą i amorem o skoku 100mm??? Mam Gt Avalanche 27,5 (taka sama geo co Zaskar do 2019) i jest to mega maszyna, chociaż na wadze ta rama już nie wyglądała tak mega... no cóż taka jest cena dożywotniej gwarancji na ramę. 

• 1 rok później...
  • Dodaj nową pozycję...