Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Deore - rozregulowana

pablozs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mam problem z tylną przerzutką (kaseta Deore). Może będziecie w stanie coś podpowiedzieć.

Czy możliwe jest rozregulowanie przerzutki tylko przez użycie śruby baryłkowej przy manetce (Mega)? Przez "zabawę" tą śrubą zrobiłem sobie za duży luz i nie mogę teraz tego ogarnąć. Aktualnie mam przełożenie na ostatnim biegu (najmniejsza zębatka) i linka jest strasznie luźna (zwisa ok 4 cm od ramy). Problem w tym, że dokręcając linkę śrubę baryłkową dalej jest luz. Zmieniając w górę biegi na manetce przez następne 4,5 biegów przerzutka nie zmienia położenia na większą zębatkę (za duże luzy) - i dopiero przy mocniejszym naprężeniu przy 4 biegu na manetce wskakuje 8 na zębatce, przy 3 wskakuje 7 itd. Ewidentnie przyczyną jest za duży luz na lince, ale nie wiem jak go wyregulować od strony manetki (dokręcam na maxa, przy największym luzie, ale nic się nie zmienia).

Nie regulowałem przy samej przerzutce śrubami regulującymi ani nie naciągam linki na dole bo problem powstał od "zabawy" przy manetkach, dlatego tam chcę go rozwiązać w 1 kolejności.

Napisano

@LawstorantTak właśnie myślę, że nie wyreguluję, ale jakimś sposobem luz się od tego zrobił:huh: Wcześniej śmigało wszystko względnie dobrze przy tym aktualnym naprężeniu, dlatego nie bawiłem się w ściąganie na dole żeby z kolei nie naprężyć za bardzo przy niskich biegach.

Ale ok, spróbuję tak jak piszesz.

@michuuu mówisz o mocowaniu końcówki linki (łebku) bezpośrednio w manetce?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...