Skocz do zawartości

[smar na suporcie] Czy zmyć?

Patix1337

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio kupiłem suport Shimano BB-MT800 i jest na nim oryginalny smar w opakowaniu. I teraz pytanko czy zostawić ten smar czy odtłuścić i nasmarować innym?

Napisano

Miski z zewnątrz wyczyść, bo będzie się brud lepił. Ten nadmiar smaru w środku rozsmaruj po plastikowej misce, gwincie i osi korby. Jeżeli masz swój inny, ulubiony smar, to wytrzyj z grubsza ten z suportu i nałóż cienką warstwę na wymienione elementy.

Napisano

Wydaje mi się, że to standardowy smar szimano więc u siebie zostawiłem tak jak było, tak jak napisał skom rozsmarowałem go jedynie równolegle po ośce. Zresztą z tego co się orientuję to tak naprawdę warto jedynie odtłuszczać świeże łańcuchy.

Napisano

Nie tylko. Praktycznie wszystkie komponenty Shimano są upaćkane smarem. Warto je wyczyścić, bo w innym przypadku zaraz wszystko będzie oblepione piachem.

Dość często można spotkać dodatkowe "gluty" ze smaru ( np w suporcie, osi korby, sprężynie przerzutki) żeby zamontować komponent nie posiadając własnego smaru. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...