Karol1994czx Napisano 26 Stycznia 2020 Napisano 26 Stycznia 2020 Witam. Mam problem z regulacją przedniej przerzutki tiagry 4700. Postępuje zgodnie ze wskazówkami zawartymi na tym forum. Ustawiam zakres dolny i górny. Problem pojawia gdy z przodu mam małą tarczę a z tyłu najmniejszą zębatkę. Dochodzi do sytuacji że przy mocniejszym nadepnięciu na pedał zmienia bieg z przodu na wyższy. Co zrobić? Rower jest w fabrycznej konfiguracji z pełną grupą tiagra 4700.
Gość Napisano 26 Stycznia 2020 Napisano 26 Stycznia 2020 6 godzin temu, Karol1994czx napisał: Problem pojawia gdy z przodu mam małą tarczę a z tyłu najmniejszą zębatkę. Czyli 1x10? 6 godzin temu, Karol1994czx napisał: Dochodzi do sytuacji że przy mocniejszym nadepnięciu na pedał zmienia bieg z przodu na wyższy. Co zrobić? Masz źle ustawioną przerzutkę. Nawet przy tak mocny przekosie, łańcuch nie powinien wskoczyć z młynka na blat, no bo i niby jak? Instrukcję jak krok po kroku i prawidłowo, masz w dokumentacji Shimano a nie na forum. Tam masz dokładnie napisane co trzeba zrobić, łącznie z regulacją Trymowania, co jest ważne i odnoszę wrażenie że sporo ludzi robi to źle.
Karol1994czx Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Napisano 26 Stycznia 2020 https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-FD0002-05-POL.pdf Jakieś nielogiczne te wskazówki... " Jeżeli zmiana z najmniejszej tarczy na największa tarczę jest utrudniona. Naciągnąć linkę. Jeśli czynność nie poprawi działania, obrócić górną śrubę regulacyjną w lewo. Obrócić górną śrubę regulacyjną w prawo. " W końcu w którą stronę mam kręcić?
Mod Team Pixon Napisano 28 Stycznia 2020 Mod Team Napisano 28 Stycznia 2020 Musisz kręcić w lewo - odkręcać śrubkę przez co następuje naciąganie linki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.