Gość Napisano 28 Grudnia 2019 Napisano 28 Grudnia 2019 Hej, mam dwa problemy bo stoję przed zmianami w obecnym napędzie. Jest korba Ultegra 6800 z blatami 48/34, kaseta 11-30T (11s) oraz przerzutka tylna Ultegra RX i przednia FD-CX70. Właśnie taka, pod 10s, bo rower ma górne prowadzenie linki przerzutki przedniej. Oryginalnie był taki "roler" który zawijał linkę aby wpadała od dołu, ale działało to średnio i wymieniłem dawno temu na tą CX70. Obecnie chcę zmienić korbę na 46/30 - albo FSA Omega (tu będę wdzięczny za wszelkie opinie czy warto, czy nie), albo też GRX RX600. Pytania dwa: jak tu wygląda kwestia linii łańcucha? Rower na tyle ma 135 mm (podaję, choć nie jestem pewien, czy ma to znaczenie). Z tego co wiem, na pewno ta korba GRX ma inną linię łańcucha - czy to będzie grało z obecną przerzutką przednią? Jeśli nie i trzeba wymienić, tu pojawia się drugie pytanie, co brać na górny ciąg? Czy są obecnie dostępne jakieś inne które takie coś mają? W informacjach FD8000 i FD7000 wyczytałem, że niby są kompatybilne i z tym i z tym, w przerzutce z grupy GRX nie ma tej informacji na stronie Shimano.
Gość Napisano 29 Grudnia 2019 Napisano 29 Grudnia 2019 Hehe, ten gòrny ciag :-pp a ile bedzie sie ròznic ta linia od obecnej?? Jesli do 2mm to mysle ze zadziala, jesli wiecej, to jest szansa ze nie :-p nie jestem 100%pewny ale wydaje mi sie ze cx70 przy korbie 6703 nie jest w stanie siegnac patelni 53T, linie lancucha roznia sie chyba o 2.5mm...do sprawdzenia w papirusach.
Gość Napisano 29 Grudnia 2019 Napisano 29 Grudnia 2019 No nie powiem, jest to utrapienie. Nie ma problemu z wrzuceniem przedniej z GRX, ale w sumie nie wiem, czy ona obsługuje górny ciąg, informacji o tym brakuje. Logika podpowiada że tak, skoro w R8000/R7000 podają że są dual pull, no ale.. "to je szimano, tego nie ogarnesz".
Gość Napisano 29 Grudnia 2019 Napisano 29 Grudnia 2019 Ale i tak niezle ze Rx000 sa dualne. Miałes to już w reku? rzeczywisie tak jest?
Gość Napisano 29 Grudnia 2019 Napisano 29 Grudnia 2019 Nie, opieram się tylko na info ze strony Shimano
Gość Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Hmm, mam obie R7000 i R8000(w drodze), zapomnialem o tym temacie, ale z ciekawosci sprawdze czy faktycznie dziala targanie od góry. Ty chyba tez miales R8000 ...
Gość Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Niet, swego czasu miałem 6800 i ona była na dolny ciąg, wtedy używałem jeszcze tego durnego rolera. Póki co zrobiłem inny myk - wpakowałem po prostu kasetę HG700 tj. 11-34T, bo na tyle i tak mam Ultegrę RX więc ogarnęła to bez problemów. Obawiałem się, że stopniowanie jej będzie do bani ale.. jest bardzo dobrze. Teraz skoki są takie, że na oponach pod szutry (ale i z nastawieniem na asfalt) nawet mi łatwiej, bo bywało, że redukowałem np. o 2 biegi, teraz starcza o jeden. Poza tym, na korbie mała zmiana tj. powrót do starego, dobrego 46/36 z możliwością przeskoczenie na mały blat 34T w każdym momencie, bo mam go w zapasie. Blat 48T idzie na sprzedaż, bo rzadko kiedy dochodziło do tego, abym korzystał z niego w połączeniu z najmniejszymi koronkami na tyle, preferuję też wyższą kadencję więc... Na razie nie musze zmieniać korby ani przejmować się linią łańcucha, a więc i obecna, również stara, dobra CX70 starcza.
Gość Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 RAcja, myslalem ze to bylo Twoje ogloszenie, a to byl KolarzJedrek On sprzedawal R8000 na forum...
Gość Napisano 29 Lutego 2020 Napisano 29 Lutego 2020 Doopango, ani r7000 ani r8000 nie sa duall pull. Obie maja identyko klatke, identyko mocowanie linki, i obie mozna targac tylko od dolu. W zasadzie rozna sie materialami.
Gość Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 trymowanie na malym z przodu dziala z tyłka w tych nowych seriach....sprawdzalem to na zestawach ultegrze r8000 i 105 r7000...i nie jest to tylko moje zdanie. Lipton. Jesli mialbym wybierac przerzute na przod to zdecydowanie wygrywa 6800 ktora dziala mega dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.