Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Deore m6000 2/3 Linka

Kamil36uk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Ostatnio regulowalem przednia przerzutkę i wózek podczas regulacji linka wypchnęła plastikowa śrubkę.Od tamtego czasu manetka nie działa, linka jest luźno napięta , próbowałem wsadzić linkę na nowo  ale niestety manetka nie zmienia biegów.Dodam że na końcu ,linka przy barylce  jest zagięta czy tak powinno być? Kupiłem druga manetke  i znowu taki sam problem...  Podczas regulacji linka wypycha śrubkę i manetka nie działa.Czy jest możliwe że  za każdym razem manetka jest uszkodzona?

Napisano

Oprócz wypchania linki ręką, kiedy jest zdjęta z przerzutki, linka nie ma jak wypchnąć tej zaślepki. I przy której baryłce jest zagięta? Tej co jest końcówką linki? Jeżeli tak, to jest coś nie tak bo powinna być jak najbardziej prosta. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to może nie do końca dobrze wkładasz linkę po tym jak trochę wyszła, tak montujesz na przerzutkę a potem linka wpada w swoje miejsce i jest po prostu luźna. Wyjmij linkę i zajrzyj do środka przy zmianie biegów czy w środku mechanizm na pewno się rusza, jeżeli tak, to pamiętaj żeby wkładać linkę przy wypuszczonej przerzutce (czyli bieg 1 z przodu lub 10 z tyłu).

Napisano

Kręciłem śrubkami l i h przy wózku po czym baryłka przy manetce w celu regulacji przerzutki, przy zmianie biegu poczułem opór , bieg wskoczył z oporem i  właśnie wtedy linka wypchnęła srubke.Linka jest zagięta przy barylce od strony manetki.Rozbieralem manetke i mechanizm  chodzi dobrze ale bez linki a  z linka zamontowana nie chce zmieniać biegow i tak, wkładałem linkę na 1 biegu.

Napisano

Hmm, jak duży był to opór? Może za bardzo dokręciłeś limit i dowaliłeś tak mocno, że się coś połamało? Wrzuć zdjęcie pancerzy, linki, może jakiś filmik przy zmianie biegów.

Napisano

Jutro zamieszcze filmik i jakieś zdjecia.Dodam że rozkręcałem manetke i wszystko wygląda ok.Opor był spory.

2 godziny temu, Kamil36uk napisał:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...