Skocz do zawartości

[10-11k] Enduro, bardziej pod zjazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, nadszedł ten moment, i wreszcie mam (no dobra, prawie) uzbierane pieniądze, na rower. Na początku, moim celem było kupno yt capra al, ale po jakimś czasie, zauważyłem Canyon Torque al 5.0, i teraz nie wiem który ewentualnie wybrać. Rower będzie używany do nauki zjazdów, oraz skoków, może raz na jakiś czas pojade z nim w góry, kto wie, ale póki co raczej lokalnie*, oraz do zwykłych wycieczek, więc fajnie, jeśli dało się na nim gdzieś podjechać. Wymagania niby proste, ale jednak nie dokońca, czy uda się znalezć ten kompromis? Chętnie poczytam opinie nt. Tych rowerów od użytkowników. Rowery raczej na podobnych częściach, choć niektóre według mnie na + dla capry, ale jednak torque ma lepszy amortyzator. Sam nie wiem, mogę liczyć na jakąś rade?

*  

1

2

3

oraz pare jeszcze innych trasek. :) Chciałbym po prostu, aby w miare możliwości rower znosił błędy początkującego.

Napisano

Oba rowery sa porownywalne. Ze swojego doswiadczenia moge sie jedynie podzielic opinia nt. Capry Al Comp, Al ma inne zawieszenie.

Filmiki ktore zamiesciles, 1 to flow to ogarniacia na czymkolwiek, 2 to dirt, do tego potrzebny Ci inny rower, enduro bedzie sie bujal, nawet jesli zablokujesz skok bedzie ciezko, 3 to singletrack z kilkoma dropami po drodze, tu mozna sie juz pobawic. Jak wykreslisz 2 z listy bedziesz zadowolony z obu rowerow.

Niepokojace jest troche "zwykle wycieczki", jesli masz na mysli cos do 50 km w gorskim terenie to da sie ale szalu nie bedzie, w wiekszosci przypadkow jezdzi sie 15 - 25 km odcinki w trudnym terenie.

Napisano

Wiem do 2 lepszy będzie ht, ale po prostu wstawiam, bo na pewno raz na jakiś czas tam pojade, tymbardziej że obok są jakieś trasy "zjazdowe". Jeżeli chodzi o wycieczki, to miałem na myśli po prostu jakieś przejazdy po mieście, ewentualnie lekkie leśne tereny. Mocno zastanawiam się nad al comp, ale zastanawiam się, czy jest sens ładować tyle pieniędzy w rower, które potencjału w 100% nie wykorzystam przez długi czas. Myślałem nad jakimś używanym reignem, ale doszedłem do wniosku, że mam dość używek. Już raz się wtopiłem, nie chce tego przechodzić kolejny raz.

Napisano

Al Comp nie jest juz dostepna z tego co wiem.

Jak nie bedziesz sie bawil w turystyke gorska to wszystko powinno byc w porzadku. Capra to bardzo wszechstronny model, znacznie bardziej niz Jeffsy, jest znacznie bardziej przewidywalna i stabilniejsza na zjazdach i na bardzo stromych technicznych odcinkach.

Jak na start to uwazam, ze Al jest dobrym pomyslem, osprzet jest nawet ciekawszy niz w Al Comp, nie ma ciastowatych opon e13 tylko sprawdzone DHR i obrecze DT Swiss. Reszte kasy najlepiej wydac na dobry kask FF, ochraniacze i ciuchy.

Napisano

Rower będę kupował jakoś pod koniec roku, może jakimś cudem trafi się przecena na al, chociaż wątpie. Jeżeli zdecydowałbym się na comp, to na model na rok 2020. Kask, rękawiczki, ochraniacze już mam. :) Nie jesteś pierwszą osobą która doradza capre, więc chyba przy niej zostane. Dziękuje za pomoc. Miałbym jeszcze jedno pytanie, jeżeli kiedyś tam zdecydowałbym się na wyjazd do jakiegoś bike parku, powiedzmy do Kasiny, czy na trasach dh, taka capra da sobie radę? Chodzi mi o wytrzymałość, i ewentualne skoki.

Napisano

Na razie nikt nie wie jak bedzie wygladala kolekcja na 2020, w ubieglym roku we wrzesniu byla wyprzedaz, nowe modele pojawily sie chyba w grudniu/styczniu. Warto wiedziec, ze od momentu zamowienia do dostawy moze uplynac kilka miesiecy. Pomysl nad rozmiarem kola.

Capra da sobie rade ze wszystkim, rowniez z wymagacacymi trasami DH, jesli dopasujesz odpowiednia predkosc. Cwicz skilla :).

yt-capra-27cf-03-1537784312643-1tte7vpuy

Napisano

Zdaje sobie sprawę, jeżeli chodzi o czas dostawy. A jeżeli chodzi o koło, to na 90% będzie 27.5. Dziękuje za pomoc raz jeszcze, i już nie truje. ;)

Napisano

https://www.rosebikes.pl/rose-uncle-jimbo-2-2672806?product_shape=Mud+Bronze&article_size=L#configurator  2571 euro ze sztycą myk-myk, alu, nówka, możliwość konfiguracji komponentów 

Testy poprzednich konfiguracji: https://www.1enduro.pl/test-rose-uncle-jimbo/  

https://enduro-mtb.com/en/rose-uncle-jimbo-2-custom-review/

Jeśli natomiast udałoby się trochę naciągnąć budżet to w ofercie wyprzedażowej mamy znakomity, karbonowy rower PIKES PEAK z możliwością przestawiania geometrii:

https://www.rosebikes.pl/rose-pikes-peak-1-en-custom-made-second-hand-bike-2673620?product_shape=matt+carbon%2Fflash+green&article_size=L 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...