Skocz do zawartości

[Tylna przerzutka] Mocowanie problem

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobra chłopaki zamotałem się i potrzebuje pomocy. Jestem właśnie przy konwersji całego napędu - korba i suport ładnie grają, koło z kasetą łanie siedzi. Problem zaczął się z przerzutką tylną...

Po rozkręceniu starej - turnał (po lewo na zdjęcu) stwierdziłem nie ma haka to musi być direct mount no i takiego kupiłem alivio (prawa strona zdjęcia) - no i przymierzam się do swojej ramy i coś mi nie pasuje. Co mam do takiego mocowania zmienić?

Takie dzynks dokupić: www.bajkszop.com/hak-przerzutki-tyl-shimano-rd-m4000-9b-dm-p-8014.html

Wymienić na całkowicie inną?

hak.jpg

tp.jpg

Napisano

Przecież to nie jest Direct Mount, tylko hak zintegrowany z ramą. Koszmarne rozwiązanie.

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

hak zintegrowany z ramą

Widzisz o takiej metodzie nawet nie wiedziałem. Czyli po prostu muszę dokupić do swojej przerzutki brakujący element z linka.

Koszmarne bo pewnie mniej trwałe i niemożliwe w wymianie?

Napisano
Teraz, Danuel napisał:

Czyli po prostu muszę dokupić do swojej przerzutki brakujący element z linka.

Raczej nie dokupisz tego do tak niskiego modelu przerzutki.

Tak. Jedna wpadka i masz krzywe mocowanie przerzutki. Prostowanie osłabia materiał i potem to już prosta droga do całkowitego urwania mocowania, Taka "jednorazowa" rama.

Następnym razem patrz na rozwiązanie aktualnego elementu. Gdybyś wrzucił aktualny model do Google, to byś zobaczył że nie ma opcji aby była w wersji Direct Mount.

Napisano

Hak Przerzutki tył Shimano Y5Y098010 pasuje do kilku modeli przerzutek. Min. Alivio RD-M400.

winc chyba da rade ;)

Wiesz nie ukrywam, że jestem świerzak jeśli chodzi o budowę roweru i powoli się uczę na własnych błędach.

Napisano

W takim razie masz farta, bo rzadko kiedy da się dostać część zamienną od Shimano ;) 

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

W takim razie masz farta, bo rzadko kiedy da się dostać część zamienną od Shimano ;) 

Wiesz co jest najśmieszniejsze - ze ta część + przerzutka wychodzi o 20zł taniej niż cały zestaw...

Napisano

Ta przerzutka to RD-M4000? To się da kupić bez tego adaptera? Co ciekawe Direct mount to też haki są XD Tylko dłuższe, można takie zobaczyć w tegorocznym Tour de France.

Napisano
7 godzin temu, Lawstorant napisał:

Direct mount to też haki są XD Tylko dłuższe, można takie zobaczyć w tegorocznym Tour de France.

Direct Mount funkcjonuje już dość długo i nie jest to nowość, także nie trzeba Tour de France oglądać.

7 godzin temu, Lawstorant napisał:

To się da kupić bez tego adaptera?

No i to jest dobre pytanie. Na stronie Shimano nie ma przerzutki tylko z mocowaniem Direct Mount. @Danuel gdzie i w jakim stanie kupiłeś tą przerzutkę?

Napisano
11 minut temu, Danuel napisał:

Pewnie jakby sprzedawali wszędzie jedynie wersje na hak

No bo tak jest. Tak jak Ci pisałem, Shimano nie sprzedaje wersji DM. Kupujesz normalną i możesz odkręcić mocowanie. Spróbuj poszukać drugiej takiej oferty.

Przerzutka była w pudełku? Według mnie została zdemontowana z jakiegoś roweru.

Natomiast sprzedawca postąpił uczciwie, bo jasno napisał że nie ma tego elementu w zestawie a i cena jest sporo niższa.

Napisano

Nie mam pojęcia skąd go mają - na moje oko nie widzę śladów mocowania na gwincie o innych śladach używania nie wspominając.. Może po prostu kupili gdzieś po taniości partię takich przerzutek bo się "nie sprzedawały". I tak były one w wersji "OEM" bez pudła.

Sam się oszukałem bo dokładnie wiedziałem co kupuję inna sprawa że nie wiedziałem do czego kupuję. Dla mnie direct mount znaczy dokładnie to co znaczy po angielsku - nie wiedziałem, że jest kilka metod "bezpośrednio montowania".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...