K2K Napisano 6 Lipca 2019 Napisano 6 Lipca 2019 Hej, robie 30 km dziennie, glownie miasta / trasa podmiejska. Szukam jakiejs szosy z przyjazna geometria, nie zebym glowe mial przy asfalcie ;-) Wzrost 188 cm Raczej uzywany, bo zauwazylem, ze nic nowego lepsiejszego raczej za taka kase nie kupie. Moze byc nawet retro, byle by byl w bdb stanie i wszystko dzialalo ladnie plynnie. Jest tego troche na allegro, nie wiem czy tu moge linka wklejac czy jest zakaz... Ktos cos pomoze? Jest sens uzywke czy lepiej dozbierac na nowy? Dzieki z gory!
Jaccek Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Tu masz blisko fajny rower na pierwszą szosę i nie tylko . Trza by tylko luknąć czy z nim wszystko ok. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-rose-pro-sl-roz-55-CID767-IDAvymP.html#d62152d3dc . Z nowych to chyba tylko Romety Huragany 2 , Kross Vento 2 albo Triban 520 w tym budżecie. Ja mam Tribana 500 i jestem zadowolony. Rozejrzyj się bo w twojej okolicy jest sporo ofert tylko trzeba szukać.
dorota57 Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Rower dobrej firmy. Sprawdzić, szkoda że właściciel nie wrzucił zdjęć uszkodzeń.
Gość Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Teraz, dorota57 napisał: Rower dobrej firmy. Mnie tylko zastanawia dlaczego tam jest widelec Force. Czyżby dzwon? Z takim budżetem ja bym szedł w nowy, mimo że na gorszym osprzęcie. Masz Decathlon w okolicy? Jeżeli tak, to sprawdź sobie na stronie jaki rozmiar jest dla Ciebie przy poszczególnych modelach ( możesz też sprawdzić jakie modele są dostępne w danym sklepie). Pojedź, pojeździj po sklepie i zobacz jak się czujesz na rowerach z różną geometrią. Niższe modele ( 520 i 540) to Endurance, wyższe ( w cenach około 5k zł) mają już geometrię wyścigową. Zapisz sobie jakie mniej więcej rozmiary Ci pasowały i według tego szukaj. Jest to mega ważne, bo jak sam się przekonałem, sprzedawca jest w stanie posadzić Cie nie każdym rowerze i stwierdzić że jest OK. W efekcie wylądowałem na rowerze dla osoby o Twoim wzroście, mając... 174 cm Natomiast jak będziesz szukał używek, to pierwsze pytanie powinno powinno dotyczyć efektywnej długości górnej rury. Jak będziesz miał ten wymiar i model roweru, to resztę geometrii sobie przeanalizujesz, mając jako przykład rower na którym siedziałeś. Słowo "efektywna" ma tu kluczowe znaczenie. Nie sugeruj się oznaczeniami S/M/L czy 520/540/560, bo co producent to inne podejście. Oznaczenia literowe wszyscy znają, niby wygodne, ale w przypadku szosy naprawdę można dużo za nimi ukryć i wyjechać ze złym rowerem. Jeżeli chodzi o 520/540... to tutaj też jest psikus, bo u jednego producenta jest to długość górnej rury, a u drugiego długość rury podsiodłowej.
dorota57 Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: Mnie tylko zastanawia dlaczego tam jest widelec Force Widzisz! ja przeoczyłem, na widelcu również powinien być napis firmy. być może dzwon? Dlatego jest forum, co jeden oglądający przeoczy to drugi zauważy. Pozdrawiam!
K2K Napisano 7 Lipca 2019 Autor Napisano 7 Lipca 2019 Dzieki, wedle rozmiarowek z neta, na moj wzrost chyba najbardziej pasuje rama 58cm A co powiecie o tych 2 rowerach z alledrogo? Stylistycznie bardzo mi sie podobaja. https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-trek-discovery-channel-ultegra-r-58-7990328800 i ten https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-retro-look-kg-361-karbon-polecam-8205702792 Warto ktorys? Ewentualnie znalazlem w necie przesylka z UK, Vitusa. Kilka recenzji w necie bardzo pochlebnych. Na Claris wychodzi kolo 2000 pln, na Sora 2500 zl. https://www.wiggle.co.uk/vitus-razor-road-bike-2019-claris/ No i to nowka rowerek jest, nie uzywka, za ta cene to ponoc rewelacyjny rower i ciezko kupic lepszy (kika recenzji po angielsku w necie). Nie patrzylem jeszcze w Decathlonach itp. Ale mam awersje do sieciowek, wole mniejsze sklepy - unikaty rozne. Dzieki...
Gość Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Teraz, K2K napisał: Nie patrzylem jeszcze w Decathlonach Nie chodzi żebyś kupował, tylko się przymierzył. Masz tam dużo modeli w różnych rozmiarach, da Ci to jakieś pojęcie. Ten TREK ciekawy, ale to już chyba niezły antyk jest. Look też fajny, ale nie karbon nie w takim wieku. Za 2700 zł znajdziesz ciekawe, współczesne rowery na dobrym osprzęcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.