Skocz do zawartości

[napęd] 2 przełożenia bez przerzutki

Druciarz_Akrobata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Składam rower do polo, gdzie stosuje się bardzo miękkie przełożenia(ok 1.5). Pomyślałem, że dobrze byłoby zapewnić sobie drugie przełożenie, pozwalające na trochę szybszy dojazd do domu i sprawne poruszanie się po mieście. Rama z poziomymi hakami i specyfika gry w polo(przerzutka szybko by umarła) wyklucza zastosowanie przerzutki, a wolałbym uniknąć stosowania przekładni w piaście. Wpadłem na pomysł zastosowania korby dwurzędowej i dwóch pojedynczych zębatek o różnej ilości zębów założonych na bębenek tylnej piasty, oddzielonych podkładkami dystansowymi. Czy dobierając przełożenia tak, żeby mieć równą sumę zębów na każdym zestawie(np blat1:38T-zębatka1:24T i blat2:46T-zębatka2:16T) uzyskam konfigurację, która pozwoli mi ręcznie zmienić przełożenie i jeździć na łańcuchu o stałej długości, mając regulację w postaci poziomych haków?

Czyli w pigułce:

-korba 2-rzędowa np 46/38

-pojedyncze zebatki 24t i 16t założone na piastę pod kasetę

-2 przełożenia: 46/16 i 38/24

-1 łańcuch o stałej długości

-poziome haki

-Ręczna zmiana przełożenia: poluzowanie nakrętek osi tylnego koła, ręczne przerzucenie łańcucha, napięcie i zakręcenie.

Czy Waszym zdaniem ma to szanse zadziałać, czy coś przeoczyłem.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałem

Pozdrower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...