iBiker Napisano 13 Czerwca 2019 Napisano 13 Czerwca 2019 [174 cm / 73 kg] Cześć. Stoję przed zakupem roweru MTB/XC Hard Tail aby w końcu zastąpić mojego 10-letniego wysłużonego Trek-a 4300. Początkowo brałem pod uwagę Trek-a X-caliber 9, w tej klasie wydaje się najkorzystniejszy. Doszedłem jednak do wniosku że czas na carbon. Zrobiłem wstępny reseach, wytypowałem 3 potencjalne modele o bardzo wyrównanej specyfikacji jeśli chodzi o osprzęt (tak mi się przynajmniej wydaje). Skłaniam się najbardziej ku Ghost-owi, nie ukrywam że częściowo ze względu na koszty ale i całkiem niezłe zestawienie oraz dostępność (niestety mało jest opinii na temat tej marki). Przygotowałem poniżej listę +/-, skupiłem się raczej na aspektach które różnicują te rowery, ponieważ z grubsza osprzętowo są one zbliżone: GHOST Lector 2.9 LC U (Link do producenta) Za:- Rama Carbonowa - Relatywnie niska cena - Tylna oraz przednia oś sztywne - Geometria ramy - Hamulce/Zaciski Shimano MT-400 Przeciw:- Tylna piasta 142 mm, przednia 100 mm - Brak wsparcia Boost-a w ramie - Budżetowe koła Rodi Blackrock/Formula (obręcze i piasty)??? CUBE Reaction C:62 (Link do producenta) Za:- Rama Carbonowa - Tylna oś sztywna - Korba Shimano XT - Przednia przerzutka Shimano XT - Piasty Shimano Deore - Rama wspiera Boost-a (148 mm, 110 mm) Przeciw:- Relatywnie wysoka cena - Przednia oś quick release (nie sztywna) - Hamulce/Zaciski Shimano BR-MT200 - Poza grupowa korba Shimano MT600 36/26? CANYON Exceed CF SL 6.0 (Link do producenta) Za:- Rama carbonowa - Koła DT Swiss - Obie osie sztywne Boost (147 mm, 110 mm) - Hamulce/Zaciski Shimano BR-MT500 Przeciw:- Relatywnie wysoka cena - Konieczność samodzielnego złożenia / zlecenie - Brak możliwości przymiarki - 3 miesięczny czas oczekiwania Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / komentarze. Generalnie jeśli chodzi o "topowe" marki to nie mogłem nic dobrać w carbonie w tym przedziale cenowym (do ok. 7 kzł).
dran2 Napisano 14 Czerwca 2019 Napisano 14 Czerwca 2019 Decathlon XC900. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-900-29-carbon-id_8405440.html Za: -Zostanie ci złotówka na tabletkę izo. -Najlżejszy -Eagle -Reba -Boosty -Mavici Przeciw -Eagle (jak nie lubisz 1x albo cen Kaset SRAM) -Brak wew. prowadzenia linki droppera
bza Napisano 14 Czerwca 2019 Napisano 14 Czerwca 2019 23 godziny temu, iBiker napisał: Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / komentarze. Generalnie jeśli chodzi o "topowe" marki to nie mogłem nic dobrać w carbonie w tym przedziale cenowym (do ok. 7 kzł). A ja właśnie dziś kupiłem sobie meridę w tym przedziale cenowym Big nine 4000 (model 2017), jeszcze za wcześniej na jakiekolwiek recenzje z mojej strony, ale mam nadzieje że będzie się całkiem fajnie jeździło.
iBiker Napisano 15 Czerwca 2019 Autor Napisano 15 Czerwca 2019 9 godzin temu, bza napisał: A ja właśnie dziś kupiłem sobie meridę w tym przedziale cenowym Big nine 4000 (model 2017), jeszcze za wcześniej na jakiekolwiek recenzje z mojej strony, ale mam nadzieje że będzie się całkiem fajnie jeździło. Gratuluję. Rower wydaje się być nieźle wyposażony no i rama w carbonie - niech Ci służy . Co sądzisz o zestawieniach które przygotowałem, szczególnie jeśli chodzi o tego Ghost-a?
bza Napisano 15 Czerwca 2019 Napisano 15 Czerwca 2019 13 godzin temu, iBiker napisał: Co sądzisz o zestawieniach które przygotowałem, szczególnie jeśli chodzi o tego Ghost-a? Z rowerów które Ty przygotowałeś jak bym musiał wybierać to zdecydowałbym się na Canyona. Pewnie będzie tak że co byś nie wybrał to i tak będziesz zadowolony . Jeśli tego canyona rozważasz to weź może pod uwagę jeszcze scotta scale 930? Mnie do meridy przekonało to że ma w miarę fajny cały osprzęt (wszytsko jest na slx), dobry widelec, i całość waży dość znośnie, no i cena. Daj znać co wybierzesz...... a może merida?
iBiker Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Napisano 16 Czerwca 2019 Canyon z tej trójki jak jak dla mnie idealny, problemem jest 3 miesięczny okres oczekiwania. Oczywiście, można by stwierdzić czym są 3 miesiące gdy dokonuje się zakupu za dosyć już znaczącą kwotę. Mimo to sezon leci... Scott-a brałem bardzo poważnie pod uwagę, mimo to mocno na minus jest osprzęt SRAM-a NX Eagle, który wg. wszelkich opinii ma się nijak do XT a nawet SLX. Gdyby ten Scott był w Shimano brał bym bez zastanowienia .
paulsen Napisano 17 Czerwca 2019 Napisano 17 Czerwca 2019 Lekko ponad budżet: https://www.rosebikes.pl/rose-psycho-path-1-2671376 obie sztywne osie, koła DT Swiss, Reba, możliwość konfiguracji elementów w tym przełożeń, doboru długości mostka, można dodać też karbonową sztycę itd. Do roweru można przymierzyć się we Wrocławiu (mam rozmiar L) albo odesłać jeśli nie będzie pasował.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.