Skocz do zawartości

[do ok. 7000zł] Ghost Lector 2.9 LC u vs. Cube Reaction C:62 vs. Canyon Exceed CF SL 6.0

iBiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

[174 cm / 73 kg]

Cześć.

Stoję przed zakupem roweru MTB/XC Hard Tail aby w końcu zastąpić mojego 10-letniego wysłużonego Trek-a 4300. Początkowo brałem pod uwagę Trek-a X-caliber 9, w tej klasie wydaje się najkorzystniejszy. Doszedłem jednak do wniosku że czas na carbon. Zrobiłem wstępny reseach, wytypowałem 3 potencjalne modele o bardzo wyrównanej specyfikacji jeśli chodzi o osprzęt (tak mi się przynajmniej wydaje). Skłaniam się najbardziej ku Ghost-owi, nie ukrywam że częściowo ze względu na koszty ale i całkiem niezłe zestawienie oraz dostępność (niestety mało jest opinii na temat tej marki).

Przygotowałem poniżej listę  +/-, skupiłem się raczej na aspektach które różnicują te rowery, ponieważ z grubsza osprzętowo są one zbliżone:

GHOST Lector 2.9 LC U (Link do producenta)

Za:
- Rama Carbonowa
- Relatywnie niska cena
- Tylna oraz przednia oś sztywne
- Geometria ramy
- Hamulce/Zaciski Shimano MT-400

Przeciw:
- Tylna piasta 142 mm, przednia 100 mm
- Brak wsparcia Boost-a w ramie
- Budżetowe koła 
Rodi Blackrock/Formula (obręcze i piasty)???

CUBE Reaction C:62 (Link do producenta)

Za:
- Rama Carbonowa
- Tylna oś sztywna
- Korba Shimano XT
- Przednia przerzutka Shimano XT
- Piasty Shimano Deore
- Rama wspiera Boost-a (148 mm, 110 mm)

Przeciw:
- Relatywnie wysoka cena
- Przednia oś quick release (nie sztywna)
- Hamulce/Zaciski Shimano BR-MT200
- Poza grupowa korba Shimano MT600 36/26?

CANYON Exceed CF SL 6.0 (Link do producenta)

Za:
- Rama carbonowa
- Koła DT Swiss
- Obie osie sztywne Boost (147 mm, 110 mm)
- Hamulce/Zaciski Shimano BR-MT500

Przeciw:
- Relatywnie wysoka cena
- Konieczność samodzielnego złożenia / zlecenie
- Brak możliwości przymiarki
- 3 miesięczny czas oczekiwania

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / komentarze. Generalnie jeśli chodzi o "topowe" marki to nie mogłem nic dobrać w carbonie w tym przedziale cenowym (do ok. 7 kzł).

Napisano
23 godziny temu, iBiker napisał:

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / komentarze. Generalnie jeśli chodzi o "topowe" marki to nie mogłem nic dobrać w carbonie w tym przedziale cenowym (do ok. 7 kzł).

A ja właśnie dziś kupiłem sobie meridę w tym przedziale cenowym :) Big nine 4000 (model 2017), jeszcze za wcześniej na jakiekolwiek recenzje z mojej strony, ale mam nadzieje że będzie się całkiem fajnie jeździło.

Napisano
9 godzin temu, bza napisał:

A ja właśnie dziś kupiłem sobie meridę w tym przedziale cenowym :) Big nine 4000 (model 2017), jeszcze za wcześniej na jakiekolwiek recenzje z mojej strony, ale mam nadzieje że będzie się całkiem fajnie jeździło.

Gratuluję. Rower wydaje się być nieźle wyposażony no i rama w carbonie - niech Ci służy :). Co sądzisz o zestawieniach które przygotowałem, szczególnie jeśli chodzi o tego Ghost-a?

Napisano
13 godzin temu, iBiker napisał:

Co sądzisz o zestawieniach które przygotowałem, szczególnie jeśli chodzi o tego Ghost-a?

Z rowerów które Ty przygotowałeś jak bym musiał wybierać to zdecydowałbym się na Canyona. Pewnie będzie tak że co byś nie wybrał to i tak będziesz zadowolony :).

Jeśli tego canyona rozważasz to weź może pod uwagę jeszcze scotta scale 930?

Mnie do meridy przekonało to że ma w miarę fajny cały osprzęt (wszytsko jest na slx), dobry widelec, i całość waży dość znośnie, no i cena. 

Daj znać co wybierzesz...... a może merida?

Napisano

Canyon z tej trójki jak jak dla mnie idealny, problemem jest 3 miesięczny okres oczekiwania. Oczywiście, można by stwierdzić czym są 3 miesiące gdy dokonuje się zakupu za dosyć już znaczącą kwotę. Mimo to sezon leci... Scott-a brałem bardzo poważnie pod uwagę, mimo to mocno na minus jest osprzęt SRAM-a NX Eagle, który wg. wszelkich opinii ma się  nijak do XT a nawet SLX. Gdyby ten Scott był w Shimano brał bym bez zastanowienia :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...