Skocz do zawartości

[Modernizacja roweru] : St Ef65 czy Deore M430 - hexagon v4

patryk898

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, słowem wstepu, posiadam rower Hexagon V4, już troche lat ma więc postanowiłem go troche zmodernizować - co na pewno wyjdzie taniej niż nowy rower. Zastanawiam się co wymienić, generalnie chodzi mi o napęd. 
Rower używam jedynie hobbystycznie, żadne zawody itd. 
Aktualny osprzęt: Przerzutka Tył: Tourney, manetki ST-EF50-L, Korba Shimano FC-M391 (Blat jak na zdjęciu zdaje się że do wymiany także), Wolnobieg 7 rzedów

Chciałbym to w miarę możliwości wymienić na coś lepszego, pytanie ile lepsze. 
Jedna opcja to taka: Manetki St-EF65, tył RD-M360, Wolnobieg 8 rzedów, łancuch hg40, nowy suport
Druga opcja: Manetki St-M430, tył Deore M591, Kaseta, nowe koło na kasete, Korba? - nie wiem jaka do tego. 

Generalne ogólny koszt 1 opcji to około 450 zł, Drugiej 700. 
Czy będzie zauważalna różnicy dla mnie pomiędzy tym a tym, czy wogole przechodzić z 7 biegów na 8 lub 9 ? 
Z góry dzięki za odpowiedź 

PS. Temat rozkminiam od 3 dni im więcej czytam tym mniej wiem. :(

korba.jpg

Napisano

I z tą korbą te manetki się zgrają i przełożenie na 9?  
Trochę problem jest kupić Manetki St-M430, chociaż mam alternatywe, żeby kupić manetki ALIVIO SL-M430 3x9  plus do tego odzielnie klamki. Powinno to być to samo ? Jakie klamki przy tej opcji polecicie ? Hamulce mam V-brake.

2 opcja klamkomanetki ALIVIO ST-M4000 3X9? Co lepsze ?  Przerzutka z tyłu ogarnie to dobrze czy coś innego wziąć z grupy alivio ? 
Dzięki za odpowiedź SoloTm

Napisano

Potrzebujesz kolo, kasetę, łańcuch, manetki i klamki. Jaki masz budżet ?

Przednia przerzutka działa dobrze? Korba jakie ma stopniowanie ( zębatki ) ?

Napisano

Cieżko stwierdzić jak przód działał ponieważ tylna przerzutka była wygięta  i generalnie łańcuch obcierał gdzie się dało..chociaż jakoś zmieniało przerzutkę no ale chciałbym żeby teraz było wszystko dobrze. 

Budżet to tak około 500 zł. +- 100 zł. 

Koło z kasętą liczyłem około 200 zł

Manetki z klamkami 150 zł

Jeżeli korby bym nie musiał kupić to byłoby dobrze. Zdecydowanie obniżyło by koszty. 

Napisano

Sory myslałem że dodałem, przerzutka przednia to FD CO5O, tez pewnie by wypadało wymienić ? 
Korba 44/32/22

Rower mam od 10 lat, rama w ładnym stanie stąd pomysł żeby wymienić kilka rzeczy. 

To co wstawiłeś będzie wszystko ładnie współgrać ? 

Napisano

Tak, jeśli fd-c050 nie będzie poprawnie działać z korbą 44/32/22 ( a raczej tak będzie ) to będziesz musiał wymienić. ( ona jest przystosowana dla korb 42/34/24 ).

Jaki masz ciąg linki, górny czy dolny oraz jaką średnicę ramy w miejscu mocowania przedniej przerzutki ( 31,8 mm czy 34,9 mm )

https://www.olx.pl/oferta/kola-mavic-x117-deore-m530-ritchey-z-max-26-CID767-IDAj70T.html#8c90a69bf3

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przod-shimano-deore-lx-m581-CID767-IDAicTo.html#8c90a69bf3

Przerzutka przednia  będzie pasowała dla ramy 34,9 oraz 31,8 mm - ciąg ma uniwersalny zarówno góra jak i dół,  a koła to alternatywa dla nowego tyłu za 125 pln - tu masz komplet za 150 z oponami ( ten sam sprzedawca co manetki deore xt za 99 pln ) Koła ok, jeśli nei ważysz więcej jak 90 kg.

Klamki, które poleciłem za 85 pln + wysyłka ( bardzo dobre, naprawdę, kultowe, robią różnicę w hamulcach ) jeśli za drogie to możesz wziąć te :

https://www.olx.pl/oferta/klamki-v-brake-shimano-deore-m511-CID767-IDAiXqk.html#8c90a69bf3

( slabsze zdecydowanie, ale przyzwoite - ten sam sprzedawca co manetki, przednia przerzutka i koła, ja mając do wyboru wolałbym jednak klamki xt - te za 85 pln , cena jest okazyjna z resztą  )

Napisano

Ciąg linki górny, ze średnicą ramy mały problem według suwmiarki to 32.5 ale to pewnie lakier itd. więc będzie 31.8. 

Odnosnie manetek i klamek, czy te co wstawiłem bardzo odbiegają od tych XT? Gdzieś już o nich czytałem że nie da się kupić nowych i są polecane nawet używane, chociaż sam nie wiem czy nie wolałbym jednak nowych. Jak się do tego byś odniósł ? 

Napisano

Zarówno manetki jak i klamki które podałem są sporo lepsze. Naprawdę. Jeśli monitorki niepobite to za 99 pln brać. Oczywiście kupując jeszcze przednią przerzutkę, może koła możesz negocjować cenę, chociażby wysyłkę gratis. Jeśli do tych klamek dorzucisz v brejki shimano nowe br-t4000 lub inne używane z wyższej półki to hamulce będą brzytwy ( jak na v brejki )

np :

( br-m600 ) komplet :

https://www.olx.pl/oferta/hamulce-v-brake-shimano-deore-lx-retro-CID767-IDAd15D.html#426007d63b

Napisano

Dzięki za pomc generalnie 3 dni szukania rozwiązane w godzinę, póki co zadałem pytanie sprzedającemu na temat kół i manetek oraz przerzutki przedniej. 
Po zdjęciach te manetki nie wyglądają najgorzej jednak monitorki są trochę porysowane, sam nie wiem. 
Jeszcze pytanie a klamki np te Shimano t4000 nie będą lepszę od tych uzywanych za 20 zł ? to dego mógłbym dać te vbrake br-t4000. 

Napisano

Możesz wziąć nowe sl-m4000 lub droższe sl-m590 , albo polować na używane w bdb/db+ stanie deore lx ( sl-m570, 571, 580 ) lub deore xt ( sl-m750, 751, 760, 770 )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...