Tomekh Napisano 20 Maja 2019 Napisano 20 Maja 2019 Witam Wszystkich, Od znajomego dostałem miernik mocy Stages 105. Niestety mam problem z montażem w rowerze B'TWin Ultra 900 AF (kupiony w decathlonie). Rower posiada tylny hamulec (grupa Shimano 105 5800) w mocowaniu direct mount. Efektem jest "haczenie" miernika o zacisk. Dużo nie brakuje - kilka mm. Chodzi mi po głowie zmiana hamulca na inną grupę. Nie wiem tylko jak z wymiarami oraz kompatybilnością w montażu do ramy. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam
tadeuszwlodarczyk Napisano 20 Maja 2019 Napisano 20 Maja 2019 Rozumiem, że masz model poprzedni z hamulcem przy suporcie. Shimano inne grupy pewnie nie dadzą Ci wiele, ale możesz spróbować z hamplami Fouriers http://www.fouriers-bike.com/en/pro.php?m=d&pid=584&cid=10&f=2
tadeuszwlodarczyk Napisano 20 Maja 2019 Napisano 20 Maja 2019 No to Fouriersy możesz sobie darować. ZTCW, to nie ma dla Ciebie ratunku..
Gość Napisano 20 Maja 2019 Napisano 20 Maja 2019 2 godziny temu, Tomekh napisał: Dużo nie brakuje - kilka mm Kilka mm ? to ile dokładnie, Stages pisze że wystarczy 10mm miedzy ramieniem a widełkami https://suport.stagescycling.com/en/suport/solutions/articles/1000137517-how-can-i-find-out-if-my-bicycle-is-compatible-with-a-stages-power-meter- Jesli masz na mysli 8mm piszac "kilka" to kibel raczej.
Tomekh Napisano 20 Maja 2019 Autor Napisano 20 Maja 2019 Wybaczcie za brak precyzji. Brakuje ok. 4mm.
tadeuszwlodarczyk Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 Te 4mm, to gdy szczęki zaciśnięte? Bo konstrukcja tego hamulca jest taka, że on dodatkowo się w trakcie hamowania rozwiera. Podeślij zdjęcie może, w którym punkcie to potencjalnie haczy.
Tomekh Napisano 21 Maja 2019 Autor Napisano 21 Maja 2019 4mm przy nie zaciśniętych szczękach (zakładam, że jakoś się skoordynuję, aby nie kręcić przy zaciśniętych szczękach - trochę naiwnie - wiem). Zdjęcia nie dam rady podesłać - praca w delegacji a rower w domu:/ nie mniej jednak hamulec haczy w miejscu zaznaczonym poniżej:
tadeuszwlodarczyk Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 Trzeba chyba podsumować dyskusję, że w rowerach z hamulcami przy suporcie pomiary na korbę odpadają..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.