Skocz do zawartości

[4500] Pierwsza szosa + rozmiar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwsza szosa, 1,86 m, wykrok 88 cm, budżet do 4500, rower na parę lat (wrzucałem w wyszukiwarkę, ale nie znalazłem kogoś kto by dysputował nad takim zestawieniem. Poza tym pytanie o dobranie właściwego rozmiaru.)
- (przede wszystkim) Vento 5.0 2018 - 8.1 kg. Największy atut - karbon, czyli lekkość, tłumienie drgań. Oczywiście za to Tiagra 4700. Mam dobrą ofertę cenową na L, tylko obawiam się, czy na dłuższą metę jest to dobry rozmiar, bo z ich kalkulatora, wykrok*0,66 wychodzi 58. Niby przymierzałem się w sklepie i było ok, ale jak spojrzałem na tabelkę to nie wiem czy ta rama 55/56 jest odpowiednia, czy potrzebna byłaby XL, która jest mniej dostępna. Stąd inne propozycje pod spodem. Współczynnik geo: 1,41. 4.5k

W praktycznie tym samym budżecie inne opcje, które mnie zaciekawiły:
- FUJI ROUBAIX 1.3 2018 105 XL - 8.6 kg.  Ładny optycznie i najlżejszy z alu. Wydaje się najciekawszy z alusów, no i geometria mniej więcej pomiędzy endurance i race. Współczynnik geo: 1,44. 4.5k
- Merida Scultura 400 105 5800 L - 8.8 kg. Współczynnik geo: 1,42. 4.5k
- Scott Speedster 10 2019 XL 105 - 9.4 kg. Współczynnik geo: 1.47, endurance. 4.5k
- Ultra RCR Van Rysel 105 L Współczynnik geo: 1.48, endurance. 4,3k
- Canyon Endurace AL 6.0 Tiagra 4700 L - 8.7 kg. 4k Współczynnik geo: 1,49, endurance. 4k

Rozmiary zgodnie z kalkulatorami producentów, niestety poza Vento 5.0 nie znalazłem nic z tych w pobliżu by się przymierzyć.

Napisano

Tak, stąd Van Rysel 105 w opcjach. Patrząc po forach trafiało się na opinie, że ramy Decathlonowe bywają trochę gorsze od innych. Trochę cięższy od innych, choć koła niezłe. Widelec niestety połączenie alu i karbonu. Geometria bardziej w kierunku endurance. Co do przymierzenia, tych akurat dalej nie ma w lokalnym Decathlonie, więc kupowanie to to samo co w wypadku reszty -  na podstawie tabelek. Trochę straszy opinia suportu w Decathlonie, gdzie często rowery bywają źle przystosowane, rozregulowane, a po oddaniu do serwisu niewiele robią.

Napisano

Źle policzone geometrie, korekta:
- Vento 5.0 L - 1,42 ; karbon, tiagra
- Fuji Roubaix 1.3 XL - 1.44; alu, 105
- Merida Scultura 400 L - 1,51; alu, karbon sztyca, 105
- Scott Speedster 10 L - 1,51; alu, 105, karbon sztyca
- Ultra RCR Van Rysel 105 - 1,5; alu, 105
- Canyon Endurance Al 6.0 - 1,59; alu, tiagra

Oczywiście wszędzie karbonowe widelce.

Teraz jeszcze raz patrząc Scultura 400 wydaje się najodpowiedniejszą opcją. Geometria gdzieś pomiędzy endurance, a wyścigową, 105 i to 5800, a ramy podobno Merida ma dobre. No w końcu sami sobie produkują.

Czy rozmiar L przy 1,86 i 88 wykroku to dobry rozmiar? Oficjalna strona wskazuje, że rozmiary gdzieś pomiędzy L (178 - 187) ,  a XL(183+), ale z kolei nie odpowiada mi bycie wyciągniętym na kierownicy, przy większych rozmiarach, co sugerowałoby L.

Czy ma ktoś doświadczenie, czy znajomego z doświadczeniem, z Scultura 400? Jeśli tak, to jak oceniacie ten rower?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...