rafaell68 Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Witam serdecznie, Z racji, że jestem mało zagłębiony w tematykę rowerową chciałbym prosić Was o pomoc w doborze roweru. Zbliża się ładna pogoda i chciałbym móc z chęcią wsiąść na wygodny rower. Obecnie mam strasznego złoma bez jakiejkolwiek amortyzacji i po pół godziny jazdy bolą mnie nadgarstki / łokcie. Chciałbym kupić w miarę porządny sprzęt, który posłuży mi przez sporo lat. Z żoną robimy sobie sporadyczne wypady ~30 - 40 km. Rocznie nie przekroczę 1000 km. Co mnie interesuje : 1) Wygoda jazdy - najważniejsze (chciałbym jak najwięcej elementów, które sprzyjają komfortowej jeździe : przednie amortyzatory w widełkach , amortyzowana sztyca, wygodne siedzenie, coś jeszcze?) 2) Pozycja - wyprostowana (j/w) 3) Bagażnik + ew miejsce na sakwy boczne (opcjonalne) 4) Błotniki 5) Oświetlenie Moje dane : 186 cm wzrostu , 85 kg. Sądzę że powinienem mieć 21" rama + 28" koła. Z tego co pobieżnie wyszukałem widzę dla siebie : UNIBIKE EXPEDITION GTS / ATLANTIS GTS / GLOBETROTTER GTS lub KROSS TRANS 9.0/10.0/11.0. No i pomimo tego, że teoretycznie mogę wydać do 5000 zł na rower mocno zastanawiam się czy przy mojej ilości użytkowania jest mi to niezbędne (inwestowanie w SHIMANO DEORE itp). Przyznam szczerze, że skłaniam się najbardziej ku UNIBIKE EXPEDITION GTS. Trzy wymienione wyżej UNIBIKE to praktycznie to samo, różnią się osprzętem napędu. Zastanawiam się czy przekłada się to również na wrażenia z jazdy / lekkość jazdy : takie porównanie np : SHIMANO ALIVIO vs SHIMANO DEORE. Czy są to kwestie tylko wytrzymałości? Cenowo Expedition GTS 2019 to wydatek 2850 zł, gdzie Globetrotter GTS to już 4500 zł. Bardzo proszę o wszelkie porady, sugestie. Może polecacie coś zupełnie innego. Jestem otwarty na dyskusje. Z góry dzięki za pomoc!
Pablo59 Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Amortyzowana sztyca to np suntour NCX ~260 zł - inne to gadżety ... A manetki altusa w rowerze pod 3000 to śmiech na sali ...
rafaell68 Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Napisano 11 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Pablo59 napisał: Amortyzowana sztyca to np suntour NCX ~260 zł - inne to gadżety ... A manetki altusa w rowerze pod 3000 to śmiech na sali ... Szanuje twoją wiedzę. Szkoda, że nie poszedłeś dalej i nie podałeś jakiegokolwiek rozwiązania - masz lepszy model?
Pablo59 Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Spróbuj znaleźć Northtec BERGON LX .... Value for money ma bardzo dobre. Akurat niestety jesteś na granicy rozmiarów
rafaell68 Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Napisano 11 Kwietnia 2019 53 minuty temu, Pablo59 napisał: Spróbuj znaleźć Northtec BERGON LX .... Value for money ma bardzo dobre. Akurat niestety jesteś na granicy rozmiarów Dzięki za propozycję. Poczytam.
rafaell68 Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Napisano 12 Kwietnia 2019 A co myślicie o tym : DIAMANT UBARI DELUXE 2019 ? Koszt : 3100 zł
Pablo59 Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Typowy chwyt marketingowy - tylna przerzutka deore na zachętę - a reszta mocno niżej... Nie za takie pieniądze moim zdaniem - ale portfel trzymasz w rękach ty W porównaniu do northec'a - przepaść bezdenna ... Możesz też spojrzeć np. na romet wagant 6.0 i porównać....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.