malysek Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 Witam dzisiaj jadąc rowerkiem poluzowała mi się manetka od tyłu (9 biegów) tzn. nie mogłem wrzucić biegu w górę. Dopiero jak podniosłem manetkę to ząbki załapywały i jakoś dojechałem do domu. W domu popatrzyłem i widać było, że tak jakby poluzowała się śruba od trzymania tych części w środku (tak miałem w starutkich alivio) więc ją niby dokręciłem. Okazało się, że dalej jest różnica pomiędzy obiema ponieważ ta uszkodzona dalej była wybrzuszona tzn. wystawała lekko poza obudowę. Rozkręciłem ją ale już jej złożyć nie potrafiłem więc rozkręciłem tą od przodu delikatnie żeby nie zruszyć (tylko nakrętka od mocowania i ta blaszka, która trzyma nakrętkę i dodatkowo za coś jeszcze odpowiada) i mniej więcej popatrzyłem (chociaż niewiele było widać) jak ponownie złożyć tą uszkodzoną. Niestety nie miałem pomysłu jak ją prawidłowo złożyć więc sobie dałem spokój i zacząłem składać tą dobrą (przednia). Niestety okazało się, że po złożeniu ona również jest wybrzuszona i wystaje ponad obudowę. Dodatkowo przy przełączaniu biegu na wyższy (większą zębatkę) coś strzeliło, że teraz nie mam samoczynnego powrotu jak wrzucam na bieg niższy. Czy ktoś ma jakieś instrukcje jak to rozebrać i złożyć prawidłowo? W starych alivio (chyba z 1996 rocznik:)) bez problemu ją sobie złożyłem i rozłożyłem bez żadnych instrukcji a tutaj już jest zonk. Na szczęście przód jeszcze jako tako działa więc do pracy dojadę ale jakakolwiek wycieczka to już lekki problem niestety. Czy lepiej kupić nowe manetki i nie bawić się w naprawę? Wolałbym naprawić ale podejrzewam, że to będzie trudne i jakaś część się zagubiła. Pozdrawiam
malysek Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Napisano 9 Kwietnia 2019 Udało się naprawić bez problemu. Wystarczyło trochę światła i jasnego spojrzenia na problem:) Poprzedniego dnia robiłem to pod wieczór więc za wiele nie widziałem i chciałem jak najszybciej skończyć. Wczoraj się za to zabrałem po pracy pół godzinki i naprawione. Temat można zamknąć. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.