Skocz do zawartości

[Manetki przód] kompatybilność z napedem 3x9

christop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuję pomocy. Założyłem sobie rower roboczy, w ktorym mam korbę sora dedykowaną do napedu 3x9. Kasetę również mam 9 rzędową. Problem polega na tym, że nie wiem jaką kupić manetkę. Chcialem nabyć XT SL-M770, ale ciężko  dostać, a by pasowała do drugiej manetki. 

Ogolnie już do napedow 3x9 coraz ciężej  znaleźć  w miare fajne komponenty. 

Myślałem zeby kupic manetke SLX SL-M660 lub SL-M670. Które  są do 3 biegów, ale w wielu miejscach sprawdziłem i wszedzie podawane jest, że jest to manetka do napedu 3x10.

W zwiazku z tym nie wiem co robić? Jednak napęd 10 rzędowy ma węższy łańcuch, a może też odległość miedzy zebatkami na korbie też  jest różna?

Chciałbym założyć to żeby ładnie chodziło, a za razem nie było jakąś tandetą i oczywiście cena też ma znacznie, bo 100 to maksymalnie co mogę dać, bo bedzie to mój trzeci rower na dojazdy do pracy, czy na zakupy.

Napisano

Możesz brać lewą manetkę od 3x10 tak samo jak od 3x9 i 3x8. Nawet 3x7. Kup coś co kolorystycznie pasuje i ma podobne wygięcie ( np. jeśli masz hamulce tarczowe specyficzne - klamkę ) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...