Pulse Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Mam możliwość nabycia Canyona Ultimate CF SL 7.0 w wersji z mechaniczną gurpą. Od zawsze marzyła mi się szosa z DI2. Z tego co widzę to Canyon ma obecnie podzielone ramy. Na te do elektrycznych wersji przerzutek i manetek oraz na te do mechanicznych. Założenie mechanicznej grupy do ramy przystosowanej do elektroniki jest prawie nie możliwe lub bardzo ciężko wykonalne. Jak ma się sprawa z założeniem Di2 do mechanicznej wersji Ultimate CF SL 7.0 z 2019r? Gdzieś czytałem, że może być problem bo kable nie przejdą i tym podobne. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam,
Gość Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 te kable to sa w zasadzie kabelki, jesli chcesz pchac otworami którymi szły linki/pancerze, to nie bedzie problemu, jedynie problemem mogą byc za duze dzury w ramie Mozna kupic zdaje się takie gumki do przepustów, ktore powinny pasować w otwory po pancerzach i powinno to lepiej wygladac prawie jak fabtycznie... Niektorzy producenci dostarczaja w komplecie z nwoym rowerem zaslepki do ramy pozwalające ładnie przejsc na Di2.... np Eddy Merckx dawał takie zaslepki. Zerknij na filmiki. Powinno byc gładko.
Pulse Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Przy głowce, powinno się dać to wpuścić w ramę, bo mamy tam 3 wejścia, dwa na przerzututki oraz jedno na hamulec. Zastanawiam się bardziej nad tylną przerzutką, nie chciałbym wiercić, a tu mamy takie rozwiązanie, od biedy można puścić kabel tak jak idzie linka, ale ona jest bez pancerza, wiec podejrzewam, że otwór w ramie malutki tylko na szerokośc linki.
Gość Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 No ale pancerz opiera sie pewnie na jakims insercie przy wejsciu do ramy... nie sadze zeby pancerz opieral sie na samej ramie. Az zerkbe jak to jest u mnie...
rithien Napisano 11 Marca 2019 Napisano 11 Marca 2019 Zawsze możesz rozciąć kabelek, to tylko dwa druciki w silikonowej izolacji. Zawsze to otwór bedzie mniejszy. Przewod z tego co pamietam ma okolo 2,3 mm. a koncowka 5
bliitz Napisano 21 Marca 2019 Napisano 21 Marca 2019 Zastanawiam się nad podobnym zabiegiem tylko do Endurace CF 9.0
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.