Skocz do zawartości

[Rower] kross hexagon r4 czy kellys viper 50

Michal2209

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do wyboru któryś z tych rowerów, cena nie gra roli bo mam je za taką samą cene od znajomego, pomóżcie mi wybrać który jest lepszy, kross ma hamulce mechaniczne tarczowe a kellys hydrauliczne tarczowe. Potrzebuje tylko do jazdy rekreacyjnej. 

Napisano

To bierz krossa, z mechanicznymi mniej roboty, ja tam wole takie. ;p a jeszcze do takiej spokojnej jazdy to już w ogóle ;) 

Chyba, że w czymś jeszcze masz różnice, może osprzęt? Czy nie istotne? Jakieś przywiązanie do marki itp?

Napisano

Bezdyskusyjnie kellys. Ma kasetę 8 rzędowa, manetki 8 sp, kross wolnobieg 7 rzędowy i klamkomanetki 7 sp. No i xct to minimalnie lepiej niz 3030.

Napisano

To o co chodzi z tym że jeden ma kasetę a drugi wolnobieg, nie wiem o co z tym do końca chodzi, słuchałem na YouTube ale i tak nie rozumiem, wytłumaczy mi ktoś tak w skrócie? 

Napisano

Wolnobieg to zespół zębatek i mechanizmu zapadkowego ( dzięki któremu możesz obracac pedałami do tyłu ) i wygląda tak :

3cd254684f51a9393db4f94af755

Montuje się ten wolnobieg na piastę wyglądającą tak ( nakręca się go ) :

f6f4cff24737b17fbe062ab29bb8

W skrócie - jest to gorsze rozwiązanie z samej budowy wynikające ( nie będę wchodził w szczegóły ) oraz z ilości i rozpiętości przełożeń ( w porównaniu z kasetą )

Kaseta wygląda tak :

i-shimano-kaseta-8-rz-cs-hg41-11-34t.jpg

a piasta na którą się nakłada zębatki kasety - kaseta nie ma wolnobiegu - mechanizmu - ma go właśnie piasta :

dcfdb94f4072bd02098ad5046c1d

I takie rozwiązanie - potocznie nazywane "kasetą" a nie "wolnobiegiem" jest zdecydowanie lepsze.

/edit

Reasumując. kaseta - większy zakres bo ma najmniejszą koronkę 11 zębów, a nie 14 jak wolnobieg.  Kaseta ma najczęściej min 8,9,10,11,12 biegów ( choć zdarzają się 7, ale to już rzadkość ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...