Skocz do zawartości

[Naped 3x10 er29] xtr

bojler26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanko Mianowicie mam zamiar zakupic rame treka procaliber 8 na kola 29 I teraz pytanie czy moze ktos  wie czy dam rade zalozyc tam naped 3x10?

Napisano

zależy jaki rocznik

chociaż nevermind- szybkie wyszukanie w google pokazuje ze fabrycznie montują tam przerzutkę przednią, a więc bez problemu zrobisz 3x10, choć nie do końca rozumeim po co aż 3x10, 2x10 w zupełności wystarcza, chyba że chcesz z tego zrobić rower wyprawowy.

Napisano

poiniewaz mam juz kupiona czala grupe nowa xtr 3x10

tylko teraz tylko czy doi tej ramy dostane przezutke w tym sysyemie mocowania 3x10

Napisano

Przerzutki 11 i 10s Shimano można stosować zamiennie (w przypadku mtb, szosowe to inna bajka) zarówno jeśli chodzi o przednie jak i tylne, tylko manetki i łańcuch muszą być odpowiednie. Pojemność 2 zęby w tę czy w tę nie ma znaczenia, przecież nigdy nie używa się przełożenia 3x1 czy 1x10(11) tak czy tak.

Ja nawet z powodzeniem stosowałem przerzutkę z krótkim wózkiem (GS) do napędu 3x przez dłuższy czas, z tegoż to powodu.

Napisano

Nie jestem pewien czy mocowanie odpowiednie, nie widziałem tej ramy na oczy, nie wiem czemu myślałem o przerzutce tylnej, w przypadku przedniej za mała pojemność może być problemem, musisz mieć wszystko od XTR? Jeśli tak to może najrozsądniej byłoby zmienić największy blat w korbie na mniejszy, bo wydaje mi się że przerzutka przednia XTR side swing pod zębatkę większą niż 40 nie istnieje, ale mogę być w błędzie.

Napisano

Czyli to jest e-type, co do blatu to nie musi być od tego modelu, musi się zgadzać rozstaw śrub, a z tego co widzę technicznie m985 różni się od twojej tylko usunięciem najmniejszej zębatki. Możesz poprosić sprzedawcę o zmierzenie dokładnych wymiarów żeby potwierdzić kompatybilność.

Napisano

Gdzies widzialem ze m 980 maja zalozone 40 wiec od czegos moze to wzieli tylko ta przezutka czy mi obsluzy 10 powinno miec shimano jakas tabele co z czym moze dzialac:)

Napisano

Dla pewności możesz wziąć łańcuch 11s, wtedy na pewno będzie działać. Z łańcuchem 10s teoretycznie może być problem z wyeliminowaniem ocierania na skrajnych przełożeniach (przy łańcuchu 9s w przerzutce 10s takiego problemu nie było, ale tutaj się nie wypowiem na razie, za parę miesięcy pewnie sam będę z tym kombinował ;) )

Napisano

Kurde nie ma blatu 40 od 985 inny rozstaw otworów niby chyba zaryzykować przezutka na 40 t może jakoś ogarnie ta nie duża różnice zębów 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...