Qbsonus Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Dzień dobry! Przygotowuję się do zakupu roweru, głównie asfalt + czasem jakieś leśne dróżki. Myślałem nad Vellberg Explorer 4.1 ale niestety nie jest już dostępny więc pomyślałem, że poczekam na nowy model który ma się ukazać na początku 2019 roku. Znalazłem też dzisiaj ofertę z Cube Aim Race 2018 za niecałe 1600 zł. Wiele osób mówi, że rowery Cube są świetne mimo tego, że osprzęt wydaje się gorszy niż w Vellbergu. Sam nie wiem czy czekać na Vellberga, czy brać tego Cube? Pozdrawiam Link do ofery: https://www.olx.pl/oferta/cube-aim-race-29-2018-potestowy-CID767-IDvUANU.html
pp516 Napisano 14 Października 2018 Napisano 14 Października 2018 Zwróć uwagę na to, że są to różne typy rowerów. Vellberg Explorer 4.1 jest rowerem typu cross, a Cube Aim Race to MTB. Jest dużo podobieństw, a też są istotne różnice, Cube można używać w trochę cięższym terenie, ma większy skok amortyzatora, zakres przełożeń ułatwiający jazdę w trudnym terenie i w górach i znacznie szersze opony z lekko terenowym bieżnikiem. Tego Cuba można zresztą kupić nowego za 1829 zł (https://bikepark24.pl/rower-gorski-mtb-cube-aim-race-greynblue-2018.html) czyli niewiele drożej niż ten z Olx.
Qbsonus Napisano 14 Października 2018 Autor Napisano 14 Października 2018 Dzięki za odpowiedź. Ten Cube jest nowy ze sklepu tylko był na wystawie stąd ta cena. Jeślibym zmienił opony na węższe w tym Cube to byłby podobny efekt jak w crossie? Po za tym ten Vellberg ma cały osprzęt Alivio a ten Cube ma osprzęt altus/acera/tourney czyli na papierze jest gorszy. Czy ma to jakieś większe znaczenie? Czy osprzęt Vellberga będzie trwalszy?
pp516 Napisano 14 Października 2018 Napisano 14 Października 2018 No wiadomo że lepiej mieć osprzęt wyższej klasy niż niższej. Czy wpływa to na trwałość ? To już różnie bywa, nie zawsze, bardziej na pewność zmiany przełożeń w przypadku przerzutek. W jeździe rekreacyjnej nie ma to aż tak dużego znaczenia.Odnośnie opon, to w Cube są Smart Samy 29x2.1 które są dość uniwersalne, raczej nie byłoby konieczności wymiany. Jeżeli planujesz sporo jeździć po lesie, to lepszy będzie ten Cube (pomijając niższą grupą komponentów). Właśnie wróciłem z wycieczki nad Wisłą, jazda ścieżkami polnymi, teren mocno nierówny, piach. Jeździłem na moim Cube Ltd Pro (zdjęcie w zakładce "moje rowery"), to trochę wyższy model od Cube Aim Race. Super się jeździło, na crossie który też mam byłoby dużo gorzej. W mieście obydwa moje rowery mtb i cross sprawują się podobnie.
Qbsonus Napisano 15 Października 2018 Autor Napisano 15 Października 2018 A może Kross Evado 4.0 lub Unibike Prime GTS?
pp516 Napisano 15 Października 2018 Napisano 15 Października 2018 Jak wolisz crossa, to mogą też być te modele które wymieniłeś, do spokojnej jazdy powinny wystarczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.