Skocz do zawartości

[wymiana napędu] nowy napęd

Karol1994czx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam zamiar wymienić cały napęd w rowerze z wyjątkiem manetek.Rower jeździ rekreacyjnie po leśnych ścieżkach i drogach gruntowych.

1) Jaką korbę polecacie, chciałbym aby była w systemie na kwadrat, nie zależy mi na sztywności. Korba nie musi być nowa, może być też retro w dobrym stanie.

2) Jaką przerzutkę na przód  3 rzędy.( obejma 34 mm z kawałkiem).   Może być używana.

3) Jaką przerzutkę na tył ? Szukałem deore XT m767, ale nie ma takiej na olxie, a na allegro jest za duże pieniądze - nie stać mnie. Poleci ktoś jakąś dobrą przerzutkę w przystępnej cenie?

4) Kasetę i łańcuch już wybrałem, będzie to alivio i kmc x9

Zależy mi na tym aby za nie duże pieniądze czytaj: 300-350 zł przywrócić życie w rower znajomego.

Dziękuję za poświęcony czas pozdrawiam

Napisano

Napęd  będzie 3x8 czy 3x9 ( manetki jakie są ) ? Suport jaki jest obecnie, długość ? Ewentualnie korba z jaką pracował - to będzie wiadomo jakiej był długości. ( jeśli w dobrym stanie to może zostać ). Przednia przerzutka ma ciąg dolny czy górny?

Napisano

Ja tą korbę Tourney używałem przez kilka lat, ostatnio zmieniłem na Alivio z wymiennymi blatami (przypadkiem mieli na Allegro 3x8 pewnie ze starych zapasów za 90 zł). Zmieniłem tylko dlatego, żeby mieć inny zakres do jazdy z sakwami. W codziennej jeździe nie widzę jakieś specjalnej różnicy pomiędzy tymi modelami. Alivio jest trochę ładniejszy i trochę lżejszy, nic ponadto.

Napisano

Fc-m341 to grupa acera, wymienne koronki, twardsze od tych w tourneyu, całość lżejsza, a cena okazyjna bo to wyprzedaż modelu który jest praktycznie niedostępny już. Bierz śmiało ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...