Skocz do zawartości

[Wymiana przerzutki przedniej] Acera na Deore

newcastle26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mowisz o przedniej przerzutce ? Nie może oczywiście. Tylko pod śrubę przykrecasz, specjalne miejsce jest, rowek z reguły. Przez żaden srodek przerzutki nie przechodzi. Zrob zdjęcie jak masz problem.

Napisano

Shimano-Deore-Lx-Fd-M571-Mega-9-High-Cla

Załóż linkę w rowek ( linka jakby skręca na zewnątrz przy mocowaniu śruby ) i zobacz w dół czy ma się o coś opierac czy nie. Najlepiej jakby o nic się nie opierała. ( ja mam same górne ciągi w życiu, więc nie pamiętam jak to na dole wygląda )

Napisano

Puściłem ja luźno i okazało się ze przykręciłam ja tylko do tej górnej śrubki. Nie przekładałem przez żaden środek. Chyba jest Ok. Nawet przerzuca ładnie, ale tylko „na sucho”. Muszę grilla rozpalać i dopiero jutro przetestuje. Trochę się pomeczylem przy jej ustawianiu ale chyba jest Ok. Jutro dam znać. Póki co wielkie, wielkie dzięki :)

Napisano

Nie pitol, jest ok, musi być ok. Są 3 rozmiary 28,6   31,8  oraz  34,9 mm. Śruba od 31.8 musi pasować do Twojej ramy bo masz właśnie tą średnicę rury ;)

Napisano

:) ale złapałem tak na styk. U mnie ta rura im niżej tym szersza :o teraz mam przerzutkę tak Ok 2 cm nad najwyższa zębatka. Nie wiem ile powinno być. Muszę trochę poczytać :)

Napisano

2 mm nad przerzutka??? O cholera, to muszę opuścić trochę.

a ha, pisze o tej części (bluszcze zewnętrznej, tej co jest wyżej) od zewnątrz. Ta wewnętrzna cześć jest niżej niż zebatka. A z tymi 2 cm przeadzilem. Teraz patrzyłem to jest Ok 1 cm.

Napisano

Wózek przerzutki po wychyleniu ( palcami wychylasz ) musi byc 1-2 mm nad największą koronką korby. ( zewnętrzna część wózka ). I oczywiście równolegle do zębatki. Linka cały czas nieprzykręcona do przerzutki. Jak to ustawisz to regulujesz ustawienie wózka na najmniejszej koronce korby, ale już obejmy nie ruszasz. Wrzucasz z tylu łańcuch na największą zebatkę, z przodu na najmniejszą. Teraz jedną ze śrub regulacyjnych na przedniej przerzutce ( wkręcając lub wykrecajac ) ustawiasz wózek przerzutki tak by jego wewnętrzna strona była 3 mm od łańcucha. ( jesli nie wiesz która to śruba z tych dwóch to zacznij jakaś wkręcać, wózek powinien zacząć się przesuwać - oddalać od ramy, wykręcając śrubę, wózek będzie przybliżać się do ramy ) Kiedy już ustawisz te 3 mm to sprawdzasz czy na nanetce przedniej przerzutki przy kierownicy śruba barylkowa jest wkręcona, jeśli nie to ją na max wkręc. Dopiero teraz przykrecasz imbusem linkę do przedniej przerzutki, tylko minimalnie ją napinając, żeby nie była luźna. ( upewnij się, że na manetce jest bieg nr 1 czyli ten najwolniejszy ).  

Jak to zrobisz to już 90 procent za Toba. Teraz druga śruba na przedniej przerzutce ( to są ograniczniki max wychylenia wózka ) Wrzucasz lancuch na największa koronkę korby ( normalnie zmieniajac w górę i kręcąc pedalami ) a z tylu na najmniejszą koronkę. Ta druga śruba, jeśli bedzie za mocno wykręcona to przerzutka przerzuci łańcuch poza największą koronkę, jeśli będzie za mocno wkręcona to nawet na największą koronkę nie przerzuci. Musisz ustawić ( wkręcanie i wykręcanie odpowiednie ) tak, by normalnie lancuch wrzucala na największą koronkę i jednocześnie żebyś nie byl w stanie przerzucic łańcucha poza nią. Na przełożeniu największa z przodu i najmniejsza z tylu lancuch nie moze ocierać i wózek przerzutki ( jej zewnętrzną część wózka ).

No i masz manual jak ustawić przednią przerzutkę.

Uff.

Napisano

Hej. Sukces polowiczny. Z takim manualem nie moglem tego schrzanic :)

Wiec przerzutka zamontowana, ustawiona :)

Ale okazalo sie ze nie moge zalorzyc oslony lancucha bo moja stara przerzutka byla montowana nieco inaczej. No i dylemat. czy podciac oslone czy kupic jescze jedna przerzutke.

moja stara wyglada jak ta ze zdjecia (tzn chodzi o sposob montarzu).

https://www.olx.pl/oferta/przednia-przerzutka-deore-lx-CID767-IDqWR0L.html

Napisano

No wiesz, zebys nie pobrudzil nogawki spodni :)

w zaznaczonym miescu musialbym ja jakos przyciac zeby ladnie weszla i przerzutka sie o nia nie ocierala.

IMG_1876.JPG

IMG_1877.JPG

Napisano

No wlasnie tak zamierzalem to zrobic :) Teraz jeszcze tylko musze wyregulowac tyl. Tzn w poniedzialek, bo bede zmienial manetke do tylniej.

Moze bys wyskrobal jakis manualik? ;)

Napisano

Zanim zaczniesz wymianę starej linki stań z tyłu za rowerem ( rower ma stać pionowo na kołach ) , tak półtora metra za nim, kucnij  i zobacz jak idzie wózek przerzutki - czy prostopadle  do podłoża, czy nie  jest skrzywiony w kierunku koła ( chodzi  o sam wózek przerzutki czy jest prosty, ale i o hak ramy - jeśli hak będzie krzywy to i prosta przerzutka będzie jakby skrzywiona do ramy ) To wszystko musi być proste - a wózek przerzutki prostopadły do podłoża. Widać to w zasadzie na każdym biegu , ale najlepiej jak wózek jest lekko naciągnięty, powiedzmy na przełożeniu z przodu środek z tyłu środek, ale równie dobrze może być z przodu największa, a z tyłu najmniejsza.

Musisz sprawdzić przy okazji pancerze, czy linka w nich luźno będzie pracowała, jeśli pancerz zagięty, końcówki pancerzy pękły i oplot metalowy wychodzi lub  pancerz zabrudzony w środku i linka ciężko się w nim porusza to do wymiany.

Manetka na najcięższy bieg ( najmniejsza koronka z tyłu ) i wymieniasz linkę. Zanim przykręcisz linkę imbusem do tylnej przerzutki ( albo śrubą 9 tką jeśli niższy model przerzutki ) to przy manetce na kierownicy wkręcasz śrubę baryłkową na max. Tak samo wkręcasz śrubę baryłkową na tylne przerzutce, na max. Łańcuch na najmniejszej koronce, manetka na najszybszym biegu ( najmniejsza koronka ) i przykręcasz linkę, naciągając ją trochę. ( ale nie za mocno ) Rower na stojak, albo koło w powietrzu, ewentualnie do góry nogami i kręcisz pedałami ( z przodu niech łańcuch  będzie na środkowej koronce  na korbie ). Jeden klik i patrzysz czy bieg do góry wskoczył o 1. Jeśli nie to redukujesz z powrotem na najniższą koronkę,  wykręcasz o 1 obrót śrubę baryłkową na tylnej przerzutce i znowu kręcisz pedałami i o 1 klik - wskoczy to ok, nie wskoczy to znowu wykręcasz o 1 obrót ( albo już o pół obrotu ) i tak do skutku. Jeśli przerzutka zamiast o 1 koronkę wskoczy o 2 do góry to znaczy, że przesadziłeś z naciągiem linki ( za mocno wykręciłeś  tą śrubę i musisz ją wkręcić ) Jeśli wskoczyła o 1 bieg w górę na kasecie, to teraz redukujesz z powrotem na najmniejszą - klik i musi zejść. (  na tylnej przerzutce są ograniczniki - te 2 śrubki - jak na przedniej - ale jeśli ich nie ruszałeś to nie ruszaj  na razie - powinno być ok ) Jeśli spadło na najmniejszą no to już jedziesz w górę klikasz do góry o 1 klik, sprawdzając czy wchodzi sprawnie, i czy wejdzie na największą koronkę kasety. Jeśli nie to będzie trzeba zając się ogranicznikami. Wykręcając śrubę sprawiasz, że wózek przerzutki może wychylić się głębiej ( jedna śrubka odpowiada za wychylenie się w kierunku szprych, druga śruba na zewnątrz ) Jeśli za mocno będzie wkręcona jedna i druga to nie wrzucisz nawet na największą koronkę kasety ani nie zredukujesz na najmniejszą. Jesli nie ruszałeś tych śrub i było dobrze od początku ( lub kiedyś ) to po upewnieniu się, że wózek przerzutki i hak ramy jest prosty, nie będzie potrzeby ruszać tych ograniczników.

Linka będzie nowa, będzie się wyciągać ( układać w pancerzach, szczególnie jeśli dasz nowe ) dlatego jeśli nie będzie bieg wskakiwał o 1 do góry po kliknięciu ( podczas jazdy od razu to wyczujesz ) to wykręć o pół albo o cały obrót śrubę baryłkową przy manetce tylnej przerzutki ( na kierownicy - po to ją wkręcałeś przed regulacją przerzutki, żebyś teraz mógł wykręcać kiedy linka będzie się wyciągać )

jak coś to pisz ;)

Napisano

Super, wielkie, wielkie dzieki :)

Po kupnie roweru tylna przerzutka rozregulowana. Raz po "kliknieciu" nie przerzuci, nastepny razem przerzuci o 2. Takze bede musial sie pobawic po wymianie.

Napisano

Czolem. Dopiero dzisiaj wzialem sie za robote. Wszystko zrobione. Wyglada na to ze chyba wszystko mi sie udalo :) ale tak naprawde dopiero po jakiejs dluzszej trasie bede mogl to sprawdzic :)

SoloTM dawaj adres to jakies dobre piwko pojedzie do Ciebie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...