Skocz do zawartości

[Wymiana przerzutki przedniej] Acera na Deore

newcastle26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Jako że nie mogę znaleźć podobnego tematu, a w zasadzie nie mogę się w nim wypowiedzieć bo już jest zamknięty, to proszę o pomoc tutaj.

Kupiłem używany rower (Bergamont SPONSOR TOUR - nigdzie nie mogę znaleźć jego specyfikacji) w którym do wymiany jest przednia przerzutka. W tej chwili zamontowana jest Altus. Jako że mój poprzedni rower z przodu miał Deore i chodziło to super, to chciałbym zmienić właśnie na takie.

Ale nie wiem którą kupić :(

Moja korba ma 48,36,26 zębów więc wiem że ma być 22T. Mocowana jest na rurę o średnicy ok 32 mm. Ale nie wiem jaki mam kąt rury podsiodłowej. Nie wiem jak to sprawdzić.

Czy możecie coś doradzić, podpowiedzieć jaką kupić.

Dodam że będę od razu wymieniał manetki na Deore, bo w tej chwili mam Acera a z tego co wyczytałem to też jest istotne.

Z tyłu mam przerzutki Deore.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Napisano

Jeszcze powiedz czy górny czy dolny ciąg oraz  czy na rurze podsiodłowej masz zamontowany koszyk bidonu ( dziurki w ramie ) .

Napisano

Ok. Zaraz napisze do chłopaka. Jeśli faktycznie wszystka z nią ok to ją wezmę.

A mam jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem że na największej zębatce jest wytarte kilka zębów. Nie jeden po drugim, tylko losowo. Np 1, 4, 16, 22.

Czy to znaczy że niedługo będę musiał wymieniać przednie zębatki?

Napisano

Aha, wielkie dzięki. Jesteś pewny że ta przerzutka ma dolny ciąg? :) Bo Jest ich kilka czy to na olx czy na allegro i wszędzie piszą że górny.

Chyba że to są inne. Zerknij na te aukcje tak z ciekawości:

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-stx-s-edit-fd-m751-28-6-gorn-i7124172909.html#thumb/3

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-xt-fd-m751-31-8mm-a01-i7307892117.html

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przednia-przod-shimano-deore-xt-fd-m751-obejma-m-31-8-CID767-IDsLNit.html#8392235b35

Napisano

1.  28,6 srednica - odpada ( z innych powodów również )

2. świetna cena ( znam to ogłoszenie ) ale górny ciąg

3. ta ma uszkodzony prowadnik wózka

Tak, na pewno to co dałem to dolny ciąg

Napisano

To jest dobra propozycja. Możesz brać, niewiele gorsza od xt, ale nowa jest. Rzuć monetą i wybieraj. ;)

Prowadnica łańcucha lx : stal/wykończenie jasnoperłowe,   140 gr, Mocowanie linki  : standard

xt: stal/chromowanie  138 gr : Mocowanie linki : spirala wewnętrzna

klatka ( wózek ) taki sam kształt

Napisano

Ok, przegapiłem kolejne propozycje, lx to nowszy model, tez ok, a ta xt z lat 92-93 to dobry wybór równiez, ale kompatybilność musiałbym sprawdzić ( czy 48 t da rade ) Poza tym, lepiej jak przerzutka jest ( wg. mnie ) stricte dolny albo górny ciąg - uproszczony mechanizm, mniej wymyślny, mniej do psucia.

/edit

xt 735,  ta przerzutka była przeznaczona do współpracy z "dużymi"
zębatkami (48, 46 ) oraz
skokiem 10-zębnym między dużą a średnią

Napisano

wlasnie o tym samym pomyslalem jesli chodzi o ciag. ze jak ma ten i ten to moze lepiej odposcic. wole jak cos jest konkretnie robione pod cos a nie pod wszystko :P

czyli dobrze wybralem :)

Napisano

a jeszcze Cie o cos zapytam. troche nie w temacie ale juz nie bede zasmiecal forum.

Mam teraz opony 28x1,75, ale chcalibym zmienic na 28x1,5. myslisz ze podejda czy beda za waskie do obreczy?

Napisano

No to zamowione :)

ale zeby nie bylo to jeszcze Cie o cos spytam :P

jak pedaluje to mam na prawym pedale (kiedy jest w gorze) taki, nie wiem jak to nazwac, przeskok. krutki, ale straszni mi to przeszkadza. Pewnie suport do wymiany :(

Napisano

Spróbuj go najpierw dokręcić. Najczęściej pomaga, trzeba zdjąć lewą korbę i dokręcić cały suport, jeśli to nie pomoże to z drugiej strony również, jeśli i to nie pomoże to suport do wymiany. Cykania nie było słychać zanim w nogach poczułeś ? ( możliwe też, że to nie jest suport )

Napisano

Nie, nic nie bylo slychac. Jak kupilem to od razu wyczulem. Ale o dziwo dzialo sie to raz, a raz bylo ok. Kilka dni temu podczas 35 kilometrowej jazdy juz czulem to bez przerwy. I do tego jakies takie skrzypienie z tego miejsca. Nie trzaski czy piszczenie ale takie wlasnie skrzypienie.

Napisano

Plastykowa śrubka z boku. Robi za zaślepkę.  Otwierać manetki nie musisz. Bieg jakby miał być na najmniejszej zebatcę i wtedy wkładasz linkę. ( jedna i druga tak samo )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...