Skocz do zawartości

[napęd 3x8] Wymiana kasety, łańcucha i korby

lysyvincent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym wymienić kasetę łańcuch i korbę w moim Krossie Level R1. Mam napęd 3x8 - kasetę Shimano Altus CS-HG200-8 12-32, korbę SR Suntour XCE 42/32/22T i łańcuch CN-HG40.

na razie kupiłem łańcuch Connex 808 i mam zamiar kupić kasetę Shimano CS-HG 51 tylko nie wiem jakie przełożenia wybrać 11-32, 11-30, czy 11-28?

Jaką korbę dokupić do tego zestawu? Nie znam się za bardzo na tych przełożeniach. Mógłby mi ktoś w skrócie wytłumaczyć o co chodzi z tymi liczbami w kasecie i korbie i jakie wartości najlepiej wybrać do zwykłej jazdy po asfalcie i leśnych ścieżkach?

Napisano

Szczerze mówiąc jeżdżę w mieście tylko po ścieżkach rowerowych i czasami po lesie. Tak naprawdę używam tylko 3 biegu z korby, a na kasecie od 3 do 7. Na 8 rzadko kiedy wrzucam bo nie mam siły na nim pedałować. Na podjazdy używam 3-ciego biegu a na płaskim 7-ego.

Napisano

Na razie wolę zostać przy 3x8. Czasami w terenie zmieniam na 2-gi bieg. Z czasem może zacznę wykorzystywać i 1-szy. Chce zostać na tym co mam ulepszając obecny zestaw. Interesuje mnie korba Shimano Acera FC-M361. Tylko nie wiem czym się różni to stopniowanie 42/32/22 i 48/38/28. Oraz jaką długość będzie lepsza 170 czy 175?

Connex 808 + CS-HG51 + FC-M361 będzie to pasować do siebie? Jakie przełożenia wybrać? Czy może jeszcze potrzebna będzie wymiana suportu?

Czy odczuję jakąś różnicę w porównaniu do tego co mam teraz?

Napisano

To albo takie same uzębienia, albo 40/30/20 a z tyłu 11-30. Jak już mieszać to korba i suport octalink.

Skoro nie dawałeś rady na 42/11 to przejście na 48 jest zupełnie bez sensu...

Napisano

Stopniowanie korby wybierz jak obecne,bo 48 nie wykorzystasz,a dodatkowo musiał byś wymienić prawdopodobnie przednią przerzutkę.Kasetę wymień na jak najmniejszą,to wtedy zaczniesz wykorzystywać może inne koronki w korbie i kasecie,co spowoduje równomierniejsze zużycie napędu i wydłuży jego żywotność.Długość ramion dobiera sie  do wzrostu. Długość suportu dobiera się do konkretnej korby.

Napisano

Obecny napęd

Korba: SR Suntour XCE 42/32/22T

Łańcuch: Shimano CN-HG40

Kaseta: Shimano Altus CS-HG200-8 12-32

Wymiana na:

Korba: Shimano Acera FC-M361 42/32/22

Łańcuch: Connex 808

Kaseta: Shimano Alivio CS-HG51 11/28, 11/30 lub 11/32

Mam przerzutki: przód - Altus FD-M190, tył - Acera RD-M3000 SGS Shadow

Czy będzie to wszystko pasować? Która kaseta będzie lepsza?

Napisano

Do nowej korby potrzebujesz suport o długości 122 mm, ale obecna korba ma chyba taki sam.Ja osobiście bym wymienił na nowy, jeśli obecny ma już trochę nalatane.Kaseta max.11/30. Co jest z obecną korbą że wymieniasz?

Napisano

Chciałbym, żeby wszystko się dobrze zgrało. Na razie przejechałem 500 km. Łańcuch mierzyłem przymiarem i wyszło mi, że jest rozciągnięty. Myślę, że przejadę jeszcze jakieś 200-300 km i wymienię wtedy wszystko na nowe. Jaki model suportu byś polecił?

Napisano

Chcę poprostu przygotować się na ewentualną wymianę w przyszłości jak już zajadę stary napęd. Wtedy wymienię wszytko na nowe, żeby nie było problemów.

Czy te części które wybrałem będą ze sobą dobrze działać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...