Skocz do zawartości

[2500] MTB las, bezdroża

Tomek05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po 15 latach wsiadłem na rower od brata i załapałem ogromną chęć jazdy na rowerze :)Jestem amatorem a im więcej czytam i jeżdżę po sklepach tym mniej wiem, dlatego bardzo proszę o pomoc przy zakupie. Szukam roweru do jazdy po lesie oraz bezdrożach, może być używany, zależy mi na tym aby był wygodny (po 3h jazdy na rowerze brata mam ochotę wyrwać siodełko) Budżet początkowy to ok 1,5k aczkolwiek już wiem że nic sensownego się nie znajdzie w tej cenie, mam 180cm wzrostu, 70kg wagi

Napisano

jeśli o wygodę Ci chodzi to może nad rowerem crossowym pomyśl, w terenie opisanym przez ciebie da radę bez problemu, możesz poszukać co jest na forum polecenie do 2k5 jest sporo wątków z tego roku np. Unibike Viper, Kross evoda 5.0/6.0, northtec caledo itp.

Napisano

Jesteś w "wymiarach" w jakich sporo osób występuje więc zajrzyj na bazar forumowy. Warto poszukać bo w tych cenach używany ze znanego że tak powiem źródła rower można trafić. 

Napisano

A co sądzicie o powyższych rowerach? Może faktycznie nie ma sensu przepłacać jak na pierwszy rower czy przeciwnie, lepiej dołożyć i kupić coś dobrego?

Napisano

Witam, zdecydowalem się na 2 modele

1  https://trekking24.pl/rowery-gorskie-2017/1009-rower-kross-level-r1-2017.html

http://allegro.pl/gorski-rower-kross-level-r7-m-21-mtb-xc-promocja-i7264416613.html#thumb/1

Mam pytanie, czy dla zupełnego amatora jest sens wydawać 3 tys złotych na rower, czy lepiej kupić tańszy jak w/w za 1600zł i również cieszyć się z jazdy? Chciałbym zapytać czy koszt ewentualnego serwisu również jest podobny?

Napisano

Nie wiem czy ktoś jednoznacznie do ci satysfakcjonująca odpowiedź. To trochę jakbyś pytał za przeproszeniem mam kupić jakis tam samochód którym będę jeździł do pracy czy taki który będzie wywoływał uśmiech na mojej twarzy o który z przyjemnością będę dbał itd. Cos w stylu wersja podstawowa (goła i wesoła a wersja pułap wyżej) odczujesz, tak jak w rowerach. Czy w napędzie czy amortyzatorze. Oczywiście że im masz wyższy pułap sprzętu koszt serwisu jest wyższy ale też psucie się podzespołów czy irytujące praca też jest "inna". Wybrałeś skrajne rowery. Nie wiem czy dla amatora jakim się określasz napęd 1*11 to to czego szukasz. Reszta sprzętu w krossie jest dobrej jakości prócz tego 'haczyka". Tam gdzie możesz się przymierzyć to decathlon, posadz się na 540 rockeriderze w cenie zbliżonej do pierwszego krossa. Jest zdecydowanie lepiej. Pulka wyżej jest ceniony 560 za tysiąc więcej. (a ich opisy i możliwości to temat maglowany tu od wielu sezonów) 

Inna opcja do zdobycia na rynku to http://allegro.pl/rower-romet-rambler-27-5-4-18-2017-i7024460797.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_pla_sm_sport_i_wypoczynek&ev_adgr=Sport+i+wypoczynek&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=Cj0KCQjw28_XBRDhARIsAEk21Fj-HS1yI4Kqg3p4HrCvZ_uKAo_1br6ectrSM2EdgaMEc2iQARSzNYEaAmKTEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CLKElrzi_NoCFYGdmwodLO4LMQ plus rabat więc źle nie jest. Masz też sporo okazji od Kellysa na promocjach np spider 90 czy 70,poszukaj w necie i po negocjuj. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...