DonKichot42 Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 witam jestem na etapie zakupu kółek karbonowych z wyższym profilem 38/50mm do roweru szosowego. mam dylemat czy wybrać nowość czyli profil obreczy U czy cieńsze obręcze V, niby testy mówią że U jest bardziej aero.... ale biorąc to na chłopski rozum to nie prawda co spadnie szybciej na ziemię, nóż czy jajko, oczywiści nóż bo jest cieńszy i ma przez to mniejszy opór powietrza, to dlaczego w kołach jest odwrotnie ? nowy tręd czy wciskają nam kit że U szybsze, bo łatwiej albo taniej jest im to wyprodukować kurcze no wydaje się że V ma mniejszą powierzchnię jest ostrzejsze więc mniej hamuje. ktoś coś wie na ten temat i może podpowiedzieć ? od razu mówię że nie interesują mnie mniejsze opory boczne z powodu bezpieczeństwa, na przodzie będzie 38mm więc... raczej nie groźne, a jeżdżę tylko po płaskim dodam że oglądam zdjęcia szosówek zawodowców i wielkich U tam nie widzę
DonKichot42 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 https://www.tokyowheel.com/blog/vshape-vs-toroidal-carbon-wheels i wszystko jasne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.