Skocz do zawartości

[łańcuch] Kands Maestro 2016

corey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam kands maestro z 2016 planuje na nowy sezon zmienić łancuchu, ponieważ ten już ma za sobą kilka tysiecy kilometrów i obstawiam ze jest do wymiany. Planuje rower dac do serwisu z nowym lanuchcem aby go zmienili nasmarowali oraz oczyścili układ napędowy. Rower ma naped 3x9 alivio.

Z tego co udało mi się wyczytać to ten model ma lanuch SHIMANO HG-53. Taki łancuch można kupić za około 50zł.

Pytanie wiec czy kupować taki sam czy jakiś inny i jaki dokładnie model wybrać? Ile ogniw? Szczerze nie znalazłem nigdzie info ile ogniw potrzebuje, najlepiej sprzedają się te z 114 ogniwami więc logika by podpowiadała że taki trzeba kupić.

Mogę kupić coś lepszego do 100zł(co polecicie?), szczerze ten HG-53 łańcuch szybko zaczynał skrzypiec mimo czyszczenia i smarowania regularnego.

Czy ten byłby lepszy i będzie odpowiedni? http://allegro.pl/wyprzedaz-lancuch-shimano-deore-xt-cn-hg93-9rz-i6047714761.html

Napisano

Skrzypienie to efekt sposobu eksploatacji - jakiej klasy by nie był skrzypiał będzie :)

Czy 116 czy 114 na prędkość światła nie wpłynie, ze 116 zawsze da się zrobic 114 ale odwrotnie juz nie. Ile masz teraz możesz policzyć :)

HG93 będzie lepszy od HG53, chociaż o ostatnich seriach shimano opinie były że na psy schodzą - polecane na forum są łańcuchy KMC X9.93 (plus taki że w zestawie mają już spinkę)  lub Campanolo 9 (najlepszy i najdroższy zarazem)

Napisano

OK to zdecyduje się na KMC X9.93, rozumiem, że jak kupie 116 rzedów to bez problemu mi w serwisie go odpowiednio skrócą jeżeli będzie potrzeba?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...