Skocz do zawartości

[piasta - kontra] przeskakuje

monkey22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,     bardzo proszę o poradę  bo nie wiem jak się za problem zabrać,   czy można naprawić   czy trzeba kupić jakieś podzespoły nowe .

Rowerek dziecięcy   (dla 6-7 latka)  koła 16      -  problem dotyczy hamulca nożnego tzw Kontry . Jest slaby często luzuje lub przeskakuje gdy dziecko chce hamować .Problem leży  w układzie gdzie jest zębatka z pedałami czy  w tylnej piaście w tylnim kole ??      Jak sie zabrać za rozwiązanie takiego problemu . Bardzo prosze o łopatologiczne wytłumaczenie gdyż nie znam się na tym :)  Dziękuje

Napisano

Nie wiem co to jest kontra, ale hamulec w takich roweruch jest wewnątrz tylnej piasty, kręcąc nogami do tyłu powoduje rozszerzenie w środku piasty bębna hamulca, który trąc o korpus  piasty powoduje hamowanie.

zdjęcie przykładowego bębna:

2f89e9b8497982aaa4b1b4e72335

tak wygląda wewnątrz całość :

00-05-00028-02-00100a,klOWfqWibGpC785Ey7

cała piasta:

0

images?q=tbn:ANd9GcQadROayKCF1tz-Af9TG_4

Obejma dźwigni torpeda jest zamontowana poprawnie - obejmą do ramy ? ( popatrz na ostatnie zdjęcie  gdzie obejma jest zamontowana do dźwigni torpeda )

Ta obejma ( musi być zamontowana po lewej stronie roweru do ramy )

Napisano

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz :) przynajmniej juz wiem gdzie szukac , rozkrece koło i bede szukał w srodku  porównując do obrazków ..  Jak znajde chwile dzis to popatrze i dam znac  czy sie udalo czy nie .pzdr

U nas za dzieciaka kazdy tak mówił na taki typ hamulca . :)  Kontra 

Napisano

Środek będzie trochę inny - bo w dziecięcych piastach nie stosuje się dokładnie tego modelu jak zdjęcia wyżej - ale zasada jest ta sama, będzie podobnie wyglądało w środku.

Tu masz budżetowe koło ( brak części zamiennych, dla dziecka wystarczy ale bardzo żywotne nie jest )

http://allegro.pl/aluminiowe-kolo-tylne-16-piasta-bikeland-i7157786715.html

a tu masz dokładnie na piaście której zdjęcia masz wyżej - żywotne, są części zamienne:

http://allegro.pl/aluminiowe-kolo-tylne-samohamowne-16-akcesoria-i6881024462.html

Napisano

rozkrecilem koło  i wyszło takie coś  ;/  wiec pytamnie czy tak ma byc ze jest to w dwóch czesciach czy zwyczajnie jest to uszkodzone  i nie warto sobie zawracac głowy naprawa bo daremny trud .     Prosze tez o porade czy te nakretki sa dobrze zalozone na drugim zdjeciu .

Dodam ze rozłożyłem piaste do zdjecia , złożyłem  i dalej to samo , piasta podczas hamowania slizga i popuszcza ,

IMG_20180407_191556.jpg

IMG_20180407_201907.jpg

IMG_20180407_201915.jpg

Napisano

Bęben hamulca musi się rozprężać, więc te 2 elementy powinny być połączane ze sobą jakąś sprężyną, która jak widzę pękła i podejrzewam, że tylko połowa bębna hamowała, część siły szło w hamowanie. Koło (nakrętka i kontra )dobrze założone. części do takiego koła nie znajdziesz w sklepach, musiałbyś jakiś używek szukać i robić z dwóch jedno lub całe uzywane. Nowe takie  jak masz to w linku wyżej dałem - to jest to tańsze, jak pisałem, brak części zamiennych do piasty. Trochę wytrzyma, ale lepsze jest to droższe z drugiego linku. Kup nowe, będzie spokój.

/edit

tak wygląda bęben w tej lepszej piaście  ( oczywiście nie będzie taki bęben pasował do Twojego koła )

BEBEN%20HAMULCA.JPG

Jeszcze coś - na tak założone koło - powinny przychodzić podkładki od kółek bocznych, kółka boczne i nakrętki koła. Po zdjęciu kółek bocznych i podkładek do nich, powinieneś przykręcić dodatkowo normalne nakrętki kół.

Napisano

dziwne to wszystko bo  u mnie ten beben nie ma zadnego rowga , zadnego miesjca na sprezynke czy jakis pasek łączący jak na zdjeciu wyzej .Po wyjeciu piasty z kola tez nic , totalnie nic nie wylecialo ze srodka co mogloby sugerowac ze jakas drobna czesc w srodku sie rozsypała

tutaj na filmiku tez mu  autorowi wylecialy dokladnie takie same dwa kawalki

Napisano

Hmm.. a jak złożysz wszystko i symylujesz kręcenie do tyłu ( hamowanie ) elementem na który przychodzi zębatka, to co się dzieje?  Jak mnie dziecko dopusci do kompa to lookne bo na kom słabo widzę ;)

Napisano

Patrzę, patrzę i coś tam musi się rozpierać, żeby koło hamowało. Możliwe, że inaczej jest to rozwiązane niż w przypadku czeskiej piasty favorit ( velosteel ) która to piasta jest kopią polskiej piasty rometu z PRL (  romet sprzedał licencję na produkcję tych piast i teraz produkują ją w Czechach a my kupujemy od nich ) Jeśli masz wszystko w dobrym stanie to kombinuj, jeśli uszkodziły się jakieś części, koszyki kulek,  ( te 2 większe ) to raczej i tak kaplica ( w zasadzie niemożliwe żeby kupić ). Więcej nie pomogę. Sorry.

Napisano

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i pomoc :) problem rozwiązany ,   dziś młody testował i podjarany bo hamulec tak trzyma ze ślady gumy zostawiał na asfalcie :)

Rozkręciłem wszystko na nowo , każdą część z osobna powoli składałem i zapinałem  jak na filmikach znalazłem ., wszystko solidnie z umiarem podokrecałem i działa . Dziekuje , mozna zamykac 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...