Skocz do zawartości

[do około 2000 zł] crossowy

kij31

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planuję kupić rower uniwersalny do jazdy głównie w mieście i niezbyt wymagającym terenie więc chyba crossowy.

Byłem w trzech sklepach i każdy sprzedawca radził co innego, więc mętlik w głowie mam niesamowity.

Budżet do około 2000 zł. 172 cm wzrostu, 74 kg wagi.

Z racji tego, że kompletnie nie znam się na rowerach to tylko wiemienię marki tych, które widziałem i podobały mi się wizualnie: kross evado 3.0 i 4.0, giant ale nie pamiętam jaki mi model pokazywali, specialized crossrail hydraulic disc - ale ten trochę powyżej budżetu i jakiś romet ale ten za to średnio mi się podobał wizualnie. Jak oceniacie te rowery? Czy warto rozejrzeć się za czymś innym?

Napisano

Jeśli dobrze poszukasz to możesz utargowac ciekawy rower w stali i 9biegach ze stajni Marina http://halarowerowa.pl/marin-muirwoods-29er-p635.html nie ma co bać się prostego widelca, wiele razy było tu dyskutowane co warto brać w budżecie w amortyzatorach. 

To co wrzuciłes to klasyczne crossy tylko różnią się firmą na ramie. Ogólnie jak zauważyłeś sprzętowo podobne kwestia wizualna. Kross jest najbardziej popularny, (evado 3ma najsłabsze wg mnie hamulce) niektórzy cenią ramy specjalized. (tez się ceni z wzajemnoscia) Możesz w internecie poszukać Northec caledon db al też 9biegowy z amortyzatorem. Pamiętaj że to ceny "wyjściowe" i warto negocjować bo tak to trochę jak po bułki się idzie :) dają za tyle wyciagasz i płacisz. 

Napisano

Tak przeglądając oferty sklepów widzę, że w podobnej cenie rowery górskie mają lepszy osprzęt i zastanawiam się czy nie warto byłoby rozważyć rower górski, cieńsze koło zawsze można do niego włożyć jakby była potrzeba. Czy jest w tym sens?

Napisano
2 godziny temu, kij31 napisał:

w podobnej cenie rowery górskie mają lepszy osprzęt

Niekoniecznie. Widelce w tej cenie odpowiadają temu co masz w crossach. Przewaga xcm itd. może gdzieś okazyjnie trafisz coś na poziomie- ze tak to odniose- nrx czyli xcr'a. Zostaje ci wtedy Decathlon 540 Rockeridera. Lub coś używanego w dobrym stanie. 

Napisano

Jeszcze jedno pytanie, znalazłem krossa evado 5.0 2017 w przyzwoitej cenie, czy dałoby rade do niego włożyć inne opony, jakieś bardziej w teren, gdyby te fabrycznie montowane okazały się jednak za cieńkie na moje potrzeby? Jeśli tak to co tam można dać?

Napisano

A czy taki rower w lesie i na niewielkich górkach też da radę?

Ta merida niestety znacznie powyżej budżetu.

Napisano

No tak, nawet negocjujac nie urwiesz tyle że odetchniesz. Możesz rzucić okiem na polecanego 29 gdzie i miasto i las i ścieżki pojedzie http://halarowerowa.pl/marin-muirwoods-29er-p635.html jest już 9biegow, stal no i dość uniwersalny. Możesz urwać cenę (pewnie przekroczysz 2tys ale wg. Mnie warto kupić coś porządnego) jest kilka tematów z tym rowerem. Inaczej pewnie uderzysz do Decathlonu po któregoś rockeridera :)

Napisano
W dniu 8.04.2018 o 15:43, kij31 napisał:

A czy taki rower w lesie i na niewielkich górkach też da radę?

Ta merida niestety znacznie powyżej budżetu.

tu masz ciekawą opcję 

masz dobry napęd, dobrą ramę, koła 29 zniosą sporo, opony w teren odpadają juz. Sama się wahałam swojego czasu bo lubię GT. Nie jest to ściśle wyścigowa geometria raczej pod wygodę więc kręgosłup nie cierpi. 

Napisano

Chciałem się Was zapytać jaki rower typu cross ale damski byscie polecili do kwoty 1500zł ewentualnie 2000,00zł? Ja mam Unibike i raczej żonie chciałem tez tej firmy kupić, chyba że coś lepszego polecicie mi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...